Companiile de software îşi continuă expansiunea şi anul acesta, cele mai multe efectuând angajări, iar unele îşi deschid noi birouri. Una dintre firmele care se extinde şi care a deschis recent un nou birou la Piteşti este Endava. Firma britanică a ajuns la patru centre de dezvoltare în România şi în ultimii doi ani a înregistrat o creștere cu peste 80% a numărului de angajați.

În prezent, Endava planifică să recruteze 50 de persoane până la finele anului pentru centrul din Piteşti şi speră să ajungă la 100 de specialiști IT în următorii trei ani. Printre pozițiile pentru care se fac recrutări se numără Senior .Net Developer, Automation Tester, Software Tester, Security Test Engineer și Java Developer. Firma mai are centre în București, Cluj-Napoca și Iași, unde lucrează peste 1.200 de angajați. „Deschiderea unui nou sediu în Pitești face parte din strategia noastră de creștere organică, consolidând poziția pe piața din România“, a declarat John Cotterell, CEO Endava.

Hewlett-Packard (HP), unul dintre cei mai mari angajatori de pe piaţa IT din România, care a recrutat oameni chiar şi în perioada de criză, caută în prezent 60 de persoane pentru centrele din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Printre poziţiile deschise în cadrul HP Ro­mâ­nia se numără cel de programator, inginer pentru suport tehnic, consultant pentru soluţii de business şi project manager, analist financiar, analist de risc sau manager achiziţii. Cele mai multe posturi sunt, însă, în centrul de servicii GEBOC din Pipera unde se caută candidaţi vorbitori de limbi străine precum ebraică, olandeză, maghiară, germană, franceză, spaniolă sau engleză. HP are peste 3.000 de angajaţi şi afaceri de 130 de milioane de euro pe plan local.

SAP, cel mai mare producător mondial de software, caută să angajeze programatori şi consultanţi în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Cu afaceri de 27 mil. euro în 2013, SAP are 400 de angajaţi în România, iar până în 2016 numărul lor ar trebui să ajungă la 600.

Poziţii deschise, în acest început de an, sunt şi la biroul local Google. Se caută oameni de vânzări, dar cele mai multe poziţii sunt pentru programe de internship pe diferite domenii, precum marketing sau vânzări şi relaţii cu clienţii. Programul de internship se adresează studenţilor şi se desfăşoară pe o perioadă cuprinsă între 10 săptămâni şi şase luni. Google România avea 11 angajaţi în 2013.

Obligaţi să creeze locuri de muncă

IBM are, la rândul său, zeci de poziţii vacante, pentru programatori, ingineri de suport tehnic şi dezvoltatori de aplicaţii Android. Compania americană este obligată să creeze locuri de muncă ca urmare a unor contracte semnate cu Ministerul Finanţelor, pentru care a primit ajutor de stat. În această situaţie sunt şi firme precum DB Global Technology, Teamnet, Dell sau Vodafone. Nu mai puţin de 18 companii au primit ajutoare de stat în valoare de 134 de milioane de euro şi urmează să creeze peste 6.100 de noi locuri de muncă până la finele lui 2016.