"În finalul anului 2014 cred că vom avea un sistem curat, un sistem bancar care va digera cu succes această posibilă pierdere anunţată recent de Banca Naţională şi că în anul 2015 va putea să plece în sistemul bancar, din nou, o activitate care să se apropie cât se poate de ceea ce trebuie să facă o bancă comercială, adică să dea credite", a declarat, vineri, Radu Gheţea, într-o conferinţă de profil. Sigur, atragerea de depozite rămâne un lucru important, dar fiecare bancă îşi asigură acest lucru în mod diferit.

"Sunt convins că oportunităţile vor reapărea şi toţi banii care au fost retraşi din liniile de finanţare vor fi aduşi înapoi, pentru că România are un statut extraordinar în ceea ce priveşte oportunităţile. Sunt convins că acţionarii care au retras o parte din liniile de finanţare le vor aduce înapoi, pentru că există destul de multe elemente care au dus la concluzia că acţionarii din băncile din România au mare încredere în această piaţă", a mai spus preşedintele ARB.

În opinia sa, România nu va duce lipsă de finanţare, ci va trebui să treacă peste problema legată de lipsa de afaceri bancabile.

"Antreprenorii ar trebui să fie mai serioşi, mai determinaţi, mai profesionişti", a spus Gheţea.

El admite, însă, că, pe lângă lipsa de profesionalism a unor antreprenori, sistemul s-a confruntat şi cu o lipsă de profesionalism din partea unor bancheri, care au acordat credite ce s-au dovedit a nu fi uşor de recuperat.

În plus, potrivit preşedintelui ARB, anul acesta, băncile s-au confruntat şi cu o serie de propuneri legislative populiste.

"2014 a însemnat pentru noi o provocare extraordinară din cauza unui lung şir de propuneri venite din partea zonei politice, care, de multe ori, s-au dovedit populiste, de înţeles într-un an electoral, dar pentru noi au însemnat mii de ore de analiză şi formulare a unor puncte de vedere la comisiile din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor", a explicat Radu Gheţea.

AGERPRES