România și Bulgaria merită să facă parte din spațiul Schengen

Astfel, Gheorghe Falcă a anunțat că el și colegii săi au solicitat, din nou, aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, împreună cu adoptarea unei legislații specifice pentru rezolvarea acestei situații presante.

„După adoptarea cu unanimitate de voturi a unei rezoluții în comisia pentru petiții, facem apel la acțiunea UE pentru a rezolva timpul lung de așteptare pentru camioane la granițele UE și cerem Consiliului să decidă rapid asupra aderării complete la Schengen a României și Bulgariei, inclusiv cu frontierele terestre”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit lui Gheorghe Falcă, cozile lungi de camioane la granițe pot avea un impact negativ asupra sănătății și condițiilor de muncă ale șoferilor, asupra siguranței rutiere și funcționării pieței unice europene. De asemenea, subliniază impactul asupra sănătății cetățenilor europeni prin poluarea aerului, a apei și a zgomotului.

„Am reiterat susținerea Parlamentului European și a Grupului PPE pentru aderarea României și a Bulgariei în Schengen și cer Consiliului să adopte cât mai curând posibil, și cel târziu până la mijlocul anului 2024, o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

Pentru a aborda problemele de la granițe, vreau să avem măsuri legislative UE obligatorii pentru un standard european de un minut în medie pentru gestionarea camioanelor la punctele de trecere a granițelor intra-UE; legislație care să permită șoferilor de camioane să folosească punctele de trecere mai mici când arterele principale sunt închise pentru întreținerea drumului, pentru a evita dependența șoferilor de acțiuni arbitrare ale unor țări individuale; și eforturi suplimentare din partea țărilor UE pentru a întări cooperarea transfrontalieră în combaterea furturilor din vehiculele de mărfuri.

M-am luptat pentru aceste măsuri și din calitatea mea de cetățean și fost primar al Aradului, un oraș de graniță și afectat de aceste cozi interminabile”, a adăugat europarlamentarul.

Rezoluția urmează să fie prezentată într-o sesiune viitoare a plenului Parlamentului European, a conchis acesta.

Polonia sprijină România în aderarea la spațiul Schengen

Amintim că luni, pe 18 martie, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu Małgorzata Kidawa-Błońska, Mareșalul Senatului Republicii Polone. Cei doi oficiali au discutat despre relațiile bilaterale.

Nicolae Ciucă a evidențiat faptul că România și Polonia împărtășesc o serie de experiențe similare, având în vedere istoria lor comună marcată de perioada comunistă și de tranziția dificilă către democrație și economie de piață.

Liderul PNL a observat că atât România, cât și Polonia se confruntă în prezent cu provocări similare. Nicolae Ciucă a menționat, în acest context, presiunea energetică din partea Rusiei, amenințările venite din partea Moscovei și consecințele conflictului din Ucraina.

Nicolae Ciucă a relatat că oficiala poloneză i-a comunicat că Varșovia susține fără rezerve procesul de aderare al României la Spațiul Schengen și la OCDE. Aceasta a fost o veste primită cu entuziasm.

De asemenea, el a exprimat recunoștința pentru sprijinul ferm oferit de Polonia parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei. Președintele Senatului a evidențiat importanța solidarității în cadrul Uniunii Europene.

Nicolae Ciucă a fost vizitat în România și de o delegație din partea Parlamentului Republicii Irak. Delegația a fost condusă de Dylan Ghafour Saleh, președinta Comisiei pentru Politică Externă. Liderul liberal a subliniat într-o postare pe Facebook semnificația acestei întâlniri pentru România. Mai multe puteți citi aici.