România, susținută de Franța pentru intrarea în Schengen

Ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, și-a arătat sprijinul total al Franței pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen.

Diplomatul spune că o „imensă majoritate” a Uniunii Europene susține aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație, considerând aceasta:

  • o măsură coerentă
  • un obiectiv politic esențial

Warnery a evidențiat inconveniențele generate de așteptarea la granițele terestre și a argumentat că aderarea completă ar rezolva:

  • circulația persoanelor și a bunurilor
  • securitatea și protecția mediului.

„Susţinem aderarea completă, o imensă majoritate a Uniunii Europene susţine aderarea completă. În primul rând, pentru că este ceva coerent, pentru că este un obiectiv politic şi pentru că vedem foarte bine cozile de maşini, cozile de camioane la graniţele terestre şi este absurd în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor şi bunurilor, dar şi în planul securităţii şi chiar în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Este absurd să vezi cum camioane aşteaptă (la graniţă – n.r.) zile întregi. Susţinem aderarea completă, cât se poate de repede, a României în spaţiul Schengen, din toate punctele de vedere”, a afirmat Warnery.

Franța s-a bucurat de primul pas făcut de România

Ambasadorul a adăugat că Franța s-a bucurat de primul pas făcut de România către aderarea la spațiul Schengen, referindu-se la decizia din decembrie de a adera cu granițele aeriene și maritime.

El a subliniat importanța finalizării procesului prin aderarea și la spațiul terestru Schengen. Aceasta reprezintă o etapă decisivă și că ar trebui să urmeze cât mai repede posibil.

„La începutul lui decembrie nu credeam că se va întâmpla. Ne-am unit forţele. La jumătatea lui decembrie am spus că trebuie să se întâmple. La finalul lunii a fost luată decizia.

A fost o mare bucurie pentru mulţi şi mulţi au răsuflat uşuraţi, inclusiv diplomaţii acreditaţi aici, la Bucureşti, printre care mă număr şi eu.

Deci, este o primă etapă decisivă. Trebuie să urmeze şi cealaltă, aşadar se discută de o aderare cât mai rapidă la spaţiul Schengen terestru”, a afirmat ambasadorul.

Cu toate acestea, Warnery a recunoscut că perioada dinaintea alegerilor europarlamentare din iunie poate complica lucrurile. Totuși, nu poate confirma blocarea unei decizii până atunci. El a descris întreaga situație ca fiind complexă.

„Nu spun că o decizie va fi neapărat blocată până în iunie, dar este cu adevărat o situaţie complexă”, a arătat diplomatul.

România_Franța
Steag România, steag Franța/SURSA FOTO: Dreamstime

Aderarea României la Schengen nu va fi un câștig total

Fostul premier al României, Mihai Tudose, a participat la o emisiune televizată în data de 25 ianuarie 2024, unde a abordat subiectul aderării țării la spațiul Schengen și a analizat posibilele beneficii ale acestui proces.

Întrebat dacă consideră aderarea la spațiul Schengen un câștig sau un eșec pentru România, Tudose a folosit o metaforă, afirmând că paharul pare să fie plin doar pe jumătate și că ar fi fost oportun să fi băut din el cu mult timp în urmă.

Fostul premier a subliniat faptul că, după reușita intrării în NATO și Uniunea Europeană, Partidul Social Democrat (PSD) a făcut un pas semnificativ și către spațiul Schengen.

„Este un pahar plin pe jumătate. Trebuie să fie cu mult timp în urmă, trebuia să fi băut din el deja. Dar, uite că după ce PSD-ul a reușit intrarea în NATO și Uniunea Europeană, tot PSD-ul a reușit să facă un pas către Schengen,” a declarat Tudose în cadrul emisiunii televizate de pe Antena 3 CNN.

În ceea ce privește șansele României de a adera și terestru la spațiul Schengen, Mihai Tudose a spus că este optimist, afirmând că acest lucru ar fi normal și ar reflecta o continuare firească a parcursului țării în contextul european.