Concluziile studiului privind folosirea telefoanelor mobile la volan

În urma unui studiu recent efectuat în Germania, cercetătorii au descoperit o realitate îngrijorătoare legată de comportamentul șoferilor și utilizarea telefoanelor mobile în timpul condusului. Cercetarea, care s-a bazat pe răspunsurile a aproape 1.000 de șoferi germani, dintre care peste 600 erau femei, a dezvăluit că aproximativ 61% dintre participanți recunosc că utilizează telefoanele în timp ce se află la volan.

Aceste constatări sunt cu atât mai alarmante cu cât se adaugă la evidențele anterioare care indică un comportament problematic asociat utilizării smartphone-urilor (PSU). Acest comportament, cunoscut sub denumirea de „triada întunecată”, include trăsături negative precum narcisismul, machiavelismul și psihopatia.

În lumina acestor descoperiri, profesorul Robert Weimann, coordonatorul studiului, a subliniat importanța și gravitatea situației.

„Noile date sunt extrem de șocante, cu aproximativ 61% dintre participanți recunoscând că utilizează dispozitivele lor în timpul condusului. Acest lucru poate fi asociat cu trăsăturile de personalitate ale Triadei Întunecate și reprezintă un factor predictor semnificativ pentru comportamentul periculos la volan”, a transmis Robert Weimann într-o declarație pentru New York Post.

Propuneri pentru reducerea utilizării obișnuite a telefoanelor mobile

Cercetarea recentă relevă că utilizarea problematică a smartphone-ului poate fi un aspect mai ușor de influențat decât personalitatea în sine. Având în vedere această observație, se sugerează că utilizatorii cu comportamente problematice legate de smartphone-uri ar trebui să fie ținta unor intervenții specifice menite să promoveze siguranța rutieră.

Prin urmare, expertul Robert Weimann propune că această problemă ar trebui să fie abordată printr-o serie de inițiative, inclusiv intervenții de siguranță publică, instruire specializată pentru conducătorii auto și evaluări medicale și psihologice impuse de instanțe pentru a evalua aptitudinile șoferilor.

„Deoarece acest factor poate fi schimbat mai ușor decât personalitatea, PSU ar trebui să fie vizat în intervenții de siguranță publică, instruire de conducere și evaluare medical-psihologică impusă de instanță a aptitudinii șoferului”, a mai transmis Robert Weimann.

În plus, alte cercetări au arătat că aceeași tendință negativă este observată și în cazul șoferilor care conduc mașini zgomotoase în mod deliberat. Aceste descoperiri ridică serioase semne de întrebare cu privire la riscurile implicate de utilizarea telefoanelor mobile în timpul condusului și subliniază necesitatea intervenției pentru promovarea unui comportament sigur pe șosele.

Confruntată cu aceste constatări alarmante, echipa de cercetare a propus mai multe strategii pentru reducerea utilizării obișnuite a telefoanelor mobile în viața de zi cu zi.

„O strategie eficientă ar putea fi să ajutăm oamenii să-și limiteze sursa de distracție din viața de zi cu zi, ceea ce ar putea conduce la o scădere indirectă a utilizării telefoanelor mobile în timpul condusului și la prevenirea accidentelor grave”, a adăugat Weimann.