În data de 8 februarie, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, va efectua o vizită oficială la Berlin, în timpul căreia va semna împreună cu Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, un acord de cooperare în domeniul exploatării de bogăţii minerale, al industriei şi tehnologiilor. În schimbul accesului la resursele sale naturale, Kazahstanul dorește să obţină acces la cele mai noi tehnologii germane.
Negocieri privind exploatarea în comun a zăcămintelor din Kazahstan au fost purtate timp de doi ani, cu participarea unor companii germane precum Siemens, Thyssen-Krupp şi Takraf GmbH.
Potrivit celui mai recent studiu al agenţiei germane pentru resurse naturale, Germania are nevoie de livrări de minerale utile, în special de metale rare. Printre astfel de elemente chimice rare se numără, de exemplu, samariul, care este folosit în producţia de aparate cu laser.
În afară de aceasta, Germania va putea participa la extracţiile de neodim, necesar pentru crearea de magneţi puternici, care sunt încastraţi în aparate tomografe şi în hard-discurile computerelor. Alte metale rare sunt folosite, între altele, la bateriile pentru autoturisme.
Anterior, Germania achiziţiona metale rare din China. Pe teritoriul Chinei se află o treime din rezervele mondiale de asemenea metale. În acelaşi timp, Beijingul deţine controlul asupra 95 la sută din zăcămintele deja descoperite. Mari zăcăminte de metale rare se mai află în Kazahstan şi Australia, însă în aceste ţări ele sunt insuficient studiate.
În 2010, China a inclus metalele rare pe lista de mărfuri al căror export este strict restricţionat. Drept rezultat, preţurile la acestea au crescut spectaculos pe plan mondial, fapt care s-a răsfrânt asupra consumatorilor.
De exemplu, companiile Philips şi Orsam au explicat cu câteva luni în urmă majorarea bruscă a preţurilor la becurile economice prin politica dusă de China în domeniul resurselor naturale.