Armata ucraineană urmează să primească încă trei sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T şi mai multe vehicule blindate Bergpanzer, imformează dpa.

Cancelarul German, Olaf Scholz, a anunțat recent că vor fi livrate noi ajutoare financiare şi militare importante pentru Ucraina.

Livrările de armament din partea Germaniei către Ucraina au accelerat în ultima perioadă

În Germania au existat repetate controverse cu privire la furnizarea de armament, ceea ce a întârziat livrările către Ucraina și a atras critici la adresa guvernului de la Berlin, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, reaminteşte dpa.

Între timp, oficialii germani au ajuns la un consens, livrările au accelerat, iar aceștia le-au trimis deja ucrainenilor 15 tunuri antiaeriene autopropulsate GEPARD, zece obuziere autopropulsate, mai multe transportoare blindate de trupe, sute de sisteme antiaeriene portabile şi alte echipamente de luptă şi de alte tipuri.

Și SUA au adoptat un nou pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari

Statele Unite vor anunţa în timpul apropiat un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de circa trei miliarde de dolari, a afirmat marţi un oficial american, potrivit Reuters.

Fondurile care urmează să ajungă către Ucraina în cel mai scurt timp, ar fi considerat cel mai mare pachet de sprijin și asistență din partea Washingtonului în cele şase luni de când a început invazia rusă în Ucraina. Data anunţată ar coincide cu Ziua Independenţei Ucrainei, pe 24 august, menţionează agenţia.

Fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului condus de preşedintele Joe Biden să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.

24 august este ziua Independenței Ucrainei

Pe 24 august Ucraina marchează Ziua Independenței. Anul acesta se fac 31 de ani de la independența țării față de URSS și, totodată, șase luni de când statul vecin, Rusia, a început invazia militară în Ucraina. Aceștia au afirmat că este vorba despre o „operațiune militară specială” cu scopul de „denazificare” și „demilitarizare” a statului ucrainean. Occidentul a dezminițit poziția Rusiei cu privire la invazia acesteia și au susținut faptul că în Ucraina are loc un război nejustificat și fără precedent.