Dar, pentru a face față provocărilor unei epoci în care amenințarea războiului devine omniprezentă, Germania și Europa trebuie să investească mult în inovație militară, scrie Dalia Marin într-un articol publicat de Project Syndicate, pe care îl redăm mai jos.

La trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz declara că războiul este un „punct de cotitură” în istoria Germaniei.

În discursul său, Scholz s-a angajat să mărească cheltuielile pentru apărare cu 100 de miliarde de euro, inversând aversiunea Germaniei, din ultimele decenii, față de înarmare. Ulterior, Scholz și-a conturat viziunea pentru „militarizarea” Europei, sub conducerea Belinului, și a cerut o Uniune Europeană mai puternică, mai „suverană”, mai eficientă în a se apăra și a concura împotriva influenței puterilor străine.

După războiul din Ucraina, a devenit clar că Germania nu mai poate continua așa

Decenii la rând, Germania a cheltuit puțin pe armată. Spre nemulțumirea Statelor Unite și a altor parteneri NATO, a preferat să se bazeze pe SUA pentru protecție. În urma agresiunii Rusiei, a devenit clar că Germania nu mai poate continua să nu atingă obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

În plus, factorii politici vor trebui să se angajeze să consolideze forțele armate ale țării. Ce ar însemna în practică noul angajament al Germaniei față de cheltuielile pentru apărarea națională?

Dacă vrea să-și asume un rol principal în remilitarizarea Europei, ar trebui să-și transforme economia pentru a face față provocărilor unei ere geopolitice în care războiul este o amenințare omniprezentă. Iar Berlinul poate face mai mulți pași pentru a se adapta la această nouă realitate.

Trebuie să înființeze o agenție militară de cercetare și dezvoltare, pe modelul DARPA

Pentru început, Germania și Europa trebuie să înființeze o agenție militară de cercetare și dezvoltare la nivelul UE, după modelul Agenției SUA, DARPA. Germania ar trebui să preia conducerea în crearea unei DARPA europene, care ar fi esențială pentru a ține pasul cu concurența tehnologică din SUA și China.

Germania a făcut deja pași mici în această direcție, în ultimii trei ani. În 2019, guvernul a creat o nouă agenție însărcinată cu finanțarea inovației revoluționare. Dar noua agenție este prea mică și, spre deosebire de DARPA, nu e legată de armată.

Europa trebuie să-și dezvolte propriul echipament militar sofisticat

Înființarea unei instituții militare de cercetare este o necesitate în timp de război. În țări precum SUA și Israel, sectorul apărării este un motor al inovației, iar cercetarea din ambele țări a adus inovații tehnologice precum GPS, Siri și ecranul tactil. Dar războiul necesită un alt tip de inovație, iar Europa trebuie să-și dezvolte propriul echipament militar sofisticat.

Germania trebuie, de asemenea, să preia conducerea în asigurarea furnizării de inputuri critice, cum ar fi semiconductori și baterii verzi, ambele fiind vitale pentru securitatea europeană. În vreme de război, consolidarea lanțurilor globale de aprovizionare nu este suficientă.

Dacă China ar invada mâine Taiwanul, cum ar satisface Germania și Europa cererea de baterii și cipuri? China produce în prezent 80% din bateriile din lume și controlează procesarea mineralelor și metalelor cheie, inclusiv 80% din elementele din pământuri rare și aproape 60% din litiu și cobalt, în timp ce Taiwanul, împreună cu Coreea de Sud domină producția de semiconductori. Pentru a se proteja împotriva viitoarelor șocuri ale lanțului de aprovizionare, Europa trebuie să atingă obiectivul unei autonomii strategice mai mari.

Autonomia strategică ar ajuta Europa să evite capcana în care a căzut Rusia

Mai mult, obținerea autonomiei strategice ar ajuta Europa să evite capcana în care a căzut Rusia, după ce a invadat Ucraina. Rusia a neglijat să construiască bazele tehnologice și economice ale armatei. În schimb, s-a bazat mult pe importurile nemțești Rheinmetall. Sancțiunile impuse Rusiei în ultimele șapte luni i-au epuizat rapid arsenalul și au lăsat-o în imposibilitatea de a-și reconstrui capacitățile.

Acest lucru ar trebui să servească drept avertisment pentru Germania și restul Europei. Într-o economie de război, guvernele europene trebuie să sporească cercetarea și dezvoltarea militară finanțată din fonduri publice, să încurajeze parteneriatele public-private și să asigure aprovizionarea neîntreruptă cu materii prime.