Situația se agravează în Germania

Deficitul de lucrători calificaţi care afectează Germania, cea mai mare economie europeană, se agravează, din ce în ce mai multe companii având nevoie de personal calificat, transmite Bloomberg.

Conform celui mai recent studiu al Institutului economic Ifo publicat miercuri, peste 43% dintre cele aproximativ 9.000 firme incluse în sondaj au raportat în iulie că sunt afectate de lipsa angajaţilor calificaţi, faţă de un nivel de 42% în aprilie. Nivelul record de aproape 50% a fost înregistrat în iulie 2022.

„În pofida încetinirii economiei, multe companii încă caută cu disperare lucrători calificaţi”, a apreciat Stefan Sauer de la Ifo.

Conform datelor revizuite ale Oficiului federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, după două trimestre consecutive de contracţie, de 0,4% respectiv 0,1%. Stagnarea economiei germane în trimestrul al doilea al acestui an este o performanţă sub estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,3%.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor s-au stabilizat în al doilea trimestru al acestui an, după performanţele slabe din timpul iernii, însă nu a fost suficient pentru a contracara declinul din sectorul manufacturier, a precizat Destatis.

Cele mai afectate domenii

Sectorul serviciilor a fost în mod special afectat de lipsa de lucrători calificaţi, se arată în studiul Ifo, trei sferturi dintre firmele de avocatură şi contabilitate nu reuşesc să găsească angajaţii de care au nevoie. Există de asemenea deficit record de angajaţi în transporturi, arhitectură şi inginerie.

Aproximativ 41% dintre producătorii de maşini şi echipamente se confruntă cu lipsa de lucrători calificaţi, iar pe ansamblul industriei deficitul este de sub 35%.

Populația aflată în perioada activă de muncă din Germania a atins, de fapt, un nivel maxim spre sfârșitul secolului XX. Cu toate acestea, țara a reușit să evite declinul demografic în ultimele două decenii datorită sosirii a milioane de imigranți și a numărului tot mai mare de femei care merg la muncă.

Ambele tendințe se diminuează însă acum, pe măsură ce populația din generația baby-boom începe să se pensioneze.