Încă un pas a mai făcut Germania, miercuri, către legalizarea canabisului în scop recreativ odată cu adoptarea de către guvern a unui proiect de lege, care va fi însoţită de o campanie de prevenire destinată tinerilor, relatează France Presse şi DPA.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlament, de la vârsta de 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de canabis.

Astfel, Germania va avea una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, precum Malta şi Luxemburgul, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează AFP.

Împreună cu Verzii şi Liberalii, coaliţia social-democratului Olaf Scholz, a făcut din această legalizare unul dintre proiectele emblematice ale mandatului ei chiar dacă planul iniţial mergea mult mai departe. Confruntat cu rezerve din partea Uniunii Europene, Berlinul a trebuit să-şi revizuiască copia.

Scandal în Germania

Noua lege stârneşte critici de asemenea din partea opoziţiei, a sindicatelor poliţiştilor sau a judecătorilor care cred că nu va pune capăt traficului, în timp ce acesta este unul dintre obiective.

Potrivit reformei, va fi posibil de asemenea să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.

Noul act normativ prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi – numărul lor limitat la 500 – să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.

Așa-numitele „Cannabis Social Clubs” vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Consumul de canabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Karl Lauterbach, ministrul federal german al sănătăţii, intenţionează printre altele să lanseze o mare campanie de conştientizare a tinerilor asupra pericolelor canabisului pentru creier „deosebit de dăunătoare când acesta este încă într-o perioadă de creştere”.

„Pentru tinerii (sub 18 ani), consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii (până la 21 de ani), este limitat”, a amintit el într-un comunicat de presă.

Lauterbach a descris proiectul de lege privind legalizarea canabisului, aprobat miercuri de Cabinet, ca un „punct de cotitură”.

Canabisul rămâne periculos

Actul normativ este un „punct de cotitură într-o politică din păcate eşuată în legătură cu canabisul”, a spus ministrul în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

„Nimeni nu ar trebui să înţeleagă greşit legea. Consumul de canabis va fi legalizat. Cu toate acestea, el rămâne periculos”, a notat Lauterbach, potrivit unui comunicat comun al ministerului său şi Ministerului Agriculturii, citat de DPA.

Lauterbach a explicat că scopul proiectului de lege este să respingă piaţa neagră şi să reducă criminalitatea legată de droguri, traficul de substanţe toxice şi numărul consumatorilor.

Cem Özdemir, ministrul agriculturii, a vorbit, la rândul său, despre un „pas important pentru o politică progresivă, realistă asupra drogurilor”.

Noua lege, care trebuie adoptat de parlament, este posibil să se modifice în timp ce Bundestagul îl dezbate după vacanţa de vară. Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, este de asemenea pregătită să-l discute.