Germania va ridica treptat restricţiile luate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, cel puțin asta arată un document guvernamental publicat recent. Astfel, restricţiile impuse de Germania în perioada pandemiei COVID-19 din ultimii ani ar urma să fie ridicate treptat până în data de 20 martie. Pentru moment, documentul guvernamental se află încă în dezbatere publică.

„Până la începutul primăverii, pe 20 martie 2022, retricţiile vizând viaţa socială, culturală şi economică ar trebui ridicate treptat”, se arată în documentul respectiv, citat de hotnews.ro.

Ridicarea restricțiilor din Germania se va face în etape

Potrivit autorităților, acest lucru se va întâmpla în etape, prima dintre ele fiind permiterea accesului în toate magazinele fără niciun control prealabil. Ulterior, a doua etapă, constă în libertatea de a organiza evenimente private cu mai mulţi participanţi (doar vaccinaţi sau trecuţi prin boală). Mai mult, din primele zile ale lunii martie, adică din 4 martie, ar putea fi permis şi accesul persoanelor testate în restaurantele, cluburile, discotecile din Germania.

„Toate măsurile de protecţie de anvergură”, precum şi reglementările referitaore la munca la domiciliu nu se vor mai aplica din 20 martie, se mai arată în documentul guvernamental.

Totuși, masca de protecţie a feţei va rămâne obligatorie la interior şi în mijloacele de transport în comun.

Proteste în Germania privind restricțiile COVID-19

Germanii au ieșit să protesteze în stradă în weekend în mai multe orașe împotriva politicilor legate de pandemia de coronavirus. Din fericire, majoritatea acestor proteste nu au degenerat, fiind în general pașnice.

Mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în numeroase oraşe din Germania, exprimându-şi din nou nemulţumirea faţă de modul în care măsurile luate pentru a limita pandemia de coronavirus au limitat libertăţile personale, informează DPA. Protestele se întindeau de la Flensburg şi Schwerin, în nord, până la Freiburg, în sud. Cu toate acestea, în multe locuri, contramanifestanţii au ieşit împotriva lor.

În Freiburg şi Berlin, de exemplu, poliţia a numărat aproximativ 3.000 de participanţi în fiecare tabără pro şi contra. În Osnabruck, numărul acestora a fost de 1.200, iar în Schwerin, de peste 600. Potrivit poliţiei, protestele şi contramanifestaţiile au rămas în mare parte paşnice. La Berlin, demonstranţii au mărşăluit sâmbătă de la Poarta Brandenburg spre gara principală. Pe pancarte au afişat sloganuri precum „Grijă cu inima, nu vaccinare obligatorie” şi „Libertate în loc de frică”.

Organizatorii declaraseră online că simbolurile politice vor fi „indezirabile”, o încercare de a menţine evenimentul concentrat pe politica de sănătate. Manifestanţii au cerut pe internet ”recunoaşterea imunităţii naturale”, ”încetarea tuturor măsurilor” şi libertatea de alegere în materie de vaccinare.