Agenţia Federală a Muncii a anunţat marţi că 3,135 milioane de şomeri erau înregistraţi în ianuarie, în scădere cu 13.000 faţă de decembrie, fiind cel mai redus nivel din noiembrie 1992. Rata şomajului a scăzut luna trecută la 7,4%, de la 7,5% în decembrie. Economiştii se aşteptau ca în ianuarie numărul şomerilor să scadă cu 10.000.
‘Veniţi să lucraţi în Germania’, este denumirea campanie derulate de guvernul german de angajare a unor tineri europeni din ţări în criză, pentru a preîntâmpina o viitoare lipsă a forţei de muncă, a anunţat săptămâna trecută revista ‘Spiegel’.
Reprezentanţi ai Partidului creştin-democrat (CDU) au creat un grup de experţi care să analizeze modurile prin care să-i încurajeze pe tineri, de exemplu spanioli sau portughezi, să vină în Germania.
‘Este preferabil să aducem forţă de muncă din Europa decât să schimbăm legile care reglementează imigraţia din alte regiuni ale lumii’, spune Max Straubinger, care se ocupă cu probleme sociale în cadrul Uniunii creştin-sociale (CSU), fratele bavarez mai mic al CDU.
Angela Merkel ar putea aborda subiectul imigraţiei tinerilor în cursul următoarelor consultări interguvernamentale cu Spania, adaugă ‘Spiegel’. În Spania există în prezent 4,1 milioane de şomeri (puţin peste 20%). În Germania, rata şomajului a fost anul trecut de 7,7%, însă economiştii şi guvernul estimează o scădere a numărului de şomeri în 2011, la 2,9 de persoane, în contextul unei puternice relansări economice.
Într-un studiu recent al Agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă se prevede o scădere cu 6,5 milioane de persoane a populaţiei active din Germania până în 2025, datorată îmbătrânirii. De aici, nevoia de forţă de muncă. Acum, aproape o persoană din cinci care trăiesc în Germania este străină sau are ascendenţă străină, mai ales din Turcia, Europa de Est, Italia şi Grecia.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: