Germania poate retrage din acest fond circa 28 de miliarde de euro

Prima alocare financiară către Germania din Facilitatea de Recuperare și Reziliență a Uniunii Europene, un fond creat în timpul crizei COVID-19, a fost de 4 miliarde de euro, conform declarației Comisiei Europene, de joi.

La mijlocul lunii septembrie, guvernul german a făcut o solicitare către Bruxelles pentru eliberarea fondurilor. Potrivit calculelor Comisiei Europene, Germania are dreptul să retragă, în total, aproximativ 28 de miliarde de euro din acest fond. El este dedicat redresării post-coronavirus.

Cum plănuiește să folosească Germania acești bani? Aceste fonduri sunt destinate finanțării proiectelor care vizează extinderea utilizării electromobilității și hidrogenului în sectorul transportului.

Banii pot fi folosiți și pentru a susține inițiative precum digitalizarea căilor ferate și a administrației publice. Totodată, ei sunt destinați și pentru dezvoltarea de vaccinuri, precum și pentru promovarea îngrijirii copiilor și educației.

Fondul a fost instituit în anul 2021 pentru a aborda consecințele economice generate de pandemia de Covid-19.

Potrivit celor mai recente date, acest fond totalizează 338 miliarde de euro sub formă de granturi și 385 miliarde sub formă de împrumuturi. Finanțarea acestuia provine din datorii care trebuie rambursate până în 2058, conform informațiilor furnizate de dpa.

În vederea accesării acestui sprijin, statele membre sunt obligate să prezinte un plan detaliat de investiții și reforme, care să includă proiecte și obiective concrete.

inflatie
SURSA FOTO: Dreamstime

Instituțiile financiare prevăd o recesiune pentru statul german

Institutul german de studii economice IW a anticipat că economia Germaniei va înregistra o contractare de 0,5% în 2024. Aceasta este o urmare a incertitudinii generate de criza bugetară, conform relatărilor Reuters.

Institutul economic IW a făcut o prognoză pesimistă pentru PIB-ul Germaniei în anul viitor, din cauza deficitului bugetar. Guvernul de la Berlin depune eforturi pentru a ajunge la un consens cu privire la bugetul pentru anul 2024, în urma unei decizii a Curții Constituționale luna trecută, care a perturbat planurile de cheltuieli.

Controversele legate de bugetul federal îngrijorează companiile, determinându-le pe multe să amâne temporar deciziile de investiții, conform Institutului Economic IW.

Conform estimărilor, va fi necesară implementarea unor reduceri semnificative de cheltuieli guvernamentale, cu o valoare estimată de peste 20 de miliarde de euro, ca urmare a deciziei Curții Constituționale. Această situație ar putea conduce la o contractare a PIB-ului german cu 0,5%. Într-un scenariu mai pesimist, există chiar posibilitatea ca PIB-ul Germaniei să înregistreze o scădere de un punct procentual în anul următor, subliniază Institutul Economic IW.

„Guvernul german a jucat un rol decisiv în această criză. Acum coaliţia trebuie să îşi demonstreze capacitatea de acţiune în termeni de politică fiscală”, a declarat directorul institutului, Michael Huether.