În timp ce în România ecourile scandalului de săptămâna trecută încă nu s-au stins, Germania se pregătească să mai ceară mână de lucru ieftină de la noi. În timp ce unii critică lipsa măsurilor de protecție împotriva infecției cu COVID-19, consiliul economic al CDU face presiuni pentru ridicarea restricțiilor și pentru muncitorii din construcții. Doar la Eurowings există peste 20.000 de rezervări pentru bilete. Compania aeriană organizează până la șase zboruri pe zi în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Verde din Bundestag, Friedrich Ostendorff, solicită oprirea zborurilor cu români, referindu-se la controlul de sănătate pe aeroportul de destinație. Ostendorff a criticat că acesta a constat doar în completarea unui chestionar și măsurarea temperaturii. Pe de altă parte, asociația agricultorilor subliniază faptul că există reguli stricte pentru cazarea în carantină pentru muncitorii sezonieri.

Se fac presiuni pentru aducerea muncitorilor în construcții 

Între timp, consiliul economic al partidului Uniunea Creștin-Democrată cere ca sectorul construcțiilor să fie, de asemenea, scutit de restricții. „Pentru industria construcțiilor, avem nevoie de aceeași soluție flexibilă, pragmatică, care a fost găsită deja pentru lucrătorii sezonieri din agricultură”, a declarat secretarul general Wolfgang Steiger.

Dacă companiile de construcții din Germania se asigură că toate măsurile și precauțiile de igienă sunt luate pentru a evita contactul, aceasta ar trebui să fie o modalitate viabilă de a evita întârzierile în construcție. În caz contrar, multe șantiere ar putea fi oprite.