Germania a înregistrat un record de contaminări! Este cel mai mare de la începutul pandemiei

În ultimele 24 de ore, Institutul Robert Koch a înregistrat 33.949 de cazuri noi COVID în Germania, cu 6.000 mai multe decât săptămâna trecută, și 169 de decese, conform informațiilor transmise de ansa.it

”Situaţia este gravă”, a avertizat la postul ZDF Helge Braun, mâna dreată a Angelei Merkel al cancelarie.

”Constatăm deja o ocupare masivă (în spitale) în Turingia şi Saxonia”, două regiuni deosebit de afectate a anunţat el.

”Important este ca cetăţenii să înţeleagă că iarna va fi, din nefericire, din nou problematică”, avertizează acest medic de formaţie, care îi îndeamnă pe germani la ”prudenţă”.

Numărul de infecții reprezintă un record absolut de la începutul pandemiei, deoarece cel mai mare număr de cazuri pozitive înregistrate în 24 de ore a fost pe 18 decembrie. La momentul respectiv, au fost anunțate 33.777 de noi contaminări.

Totuși, indicatorul de spitalizare, care măsoară gradul de încărcare a unităților de terapie intensivă la 100.000 de locuitori, este încă la nivelul de miercuri, de 3,62, departe de recordul de 15,5 stabilit la Crăciunul trecut. Trebuie menționat că aproximativ 67% din populație este vaccinată în Germania, potrivit dw.com. 

Medicii din Germania nu se luptă doar cu COVID

Amintim că medicii din Germania nu se confruntă doar cu criza generată de COVID, deoarece un alt virus face ravagii iar șefii secţiilor de pediatrie din spitalele germane sunt din ce în ce mai îngrijorați. Potrivit EFE, în cursul zilei de marți, aceștia au avertizat că se tem de un ”colaps” ce ar putea fi provocat de valul de cazuri de virus respirator sinciţial (VRS) la copii, situaţie agravată de pandemia COVID-19.

De menționat este faptul că virusul repsirator sincițial este o afecţiune virală afectează în special copiii cu vârste de sub patru ani. În general, creşterea numărului îmbolnăvirilor în sezonul rece este obişnuită, dar medicii germani atrag atenţia asupra durităţii cu care loveşte VRS anul acesta, iar asta vine și în plină pandemie de COVID.

În ceea ce privește cauzele acestei evoluţii, medicii menţionează că este vorba despre măsurile de izolare din iarna trecută, care au făcut ca mulţi copii să nu se imunizeze şi acum se infectează masiv.

Un semnal de alarmă în acest context a venit și din partea Asociației medicilor pediatri din Germania, care a subliniat faptul că în acest context că secţiile de pediatrie ale spitalelor riscă o ”saturaţie dramatică” în lunile următoare, insistând faţă de guvernul german să ia măsuri pentru evitarea unei situaţii de „colaps”.

De menționat este faptul că la această nou provocare de infectări cu VRS se mai adaugă și insuficienţa personalului specializat şi a paturilor în clinicile germane de pediatrie, în contextul în care pandemia de COVID-19 a impus o realocare a resurselor sanitare.

Presa germană este la curent cu situația și scrie de mai multe săptămâni că clinicile pediatrice şi secţiile de ATI pentru copii din marile oraşe germane sunt saturate din cauza VRS, astfel că în multe cazuri copiii bolnavi sunt transferaţi în alte spitale la zeci de kilometri distanţă.

„Şi în anii precedenţi VRS ne-a adus la limită. Dar acum afectează atât de mulţi copii cum nu s-a întâmplat niciodată într-un singur sezon”, remarcă pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung medicul urgentist german Florian Hoffman.