Situația fără precedent în Germania. Un alr virus face ravagii, iar șefii secţiilor de pediatrie din spitalele germane sunt din ce în ce mai îngrijorați. Potrivit EFE, în cursul zilei de marți, aceștia au avertizat că se tem de un ”colaps” ce ar putea fi provocat de valul de cazuri de virus respirator sinciţial (VRS) la copii, situaţie agravată de pandemia COVID-19.

De menționat este faptul că virusul repsirator sincițial este o afecţiune virală afectează în special copiii cu vârste de sub patru ani. În general, creşterea numărului îmbolnăvirilor în sezonul rece este obişnuită, dar medicii germani atrag atenţia asupra durităţii cu care loveşte VRS anul acesta, iar asta vine și în plină pandemie de COVID.

În ceea ce privește cauzele acestei evoluţii, medicii menţionează că este vorba despre măsurile de izolare din iarna trecută, care au făcut ca mulţi copii să nu se imunizeze şi acum se infectează masiv.

Un semnal de alarmă în acest context a venit și din partea Asociației medicilor pediatri din Germania, care a subliniat faptul că în acest context că secţiile de pediatrie ale spitalelor riscă o ”saturaţie dramatică” în lunile următoare, insistând faţă de guvernul german să ia măsuri pentru evitarea unei situaţii de ”colaps”.

Spitalele din Germania se apropie de colaps

Andreas Trotter, șeful Asociației medicilor pediatri a declarat că  78% din clinicile pediatrice germane au deja astfel de probleme şi sunt nevoite să sisteze noile internări şi trimit copiii bolnavi către alte spitale, uneori foarte departe.

De menționat este faptul că la această nou provocare de infectări cu VRS se mai adaugă și insuficienţa personalului specializat şi a paturilor în clinicile germane de pediatrie, în contextul în care pandemia de COVID-19 a impus o realocare a resurselor sanitare.

Presa germană este la curent cu situația și scrie de mai multe săptămâni că clinicile pediatrice şi secţiile de ATI pentru copii din marile oraşe germane sunt saturate din cauza VRS, astfel că în multe cazuri copiii bolnavi sunt transferaţi în alte spitale la zeci de kilometri distanţă.

”Şi în anii precedenţi VRS ne-a adus la limită. Dar acum afectează atât de mulţi copii cum nu s-a întâmplat niciodată într-un singur sezon”, remarcă pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung medicul urgentist german Florian Hoffman.

Totodată, sursa citată mai precizează că între 2% şi 3% dintre copiii infectaţi cu VRS necesită spitalizare, iar o treime dintre copiii internaţi au nevoie de terapie intensivă. Cotidianul subliniază faptul că virusul afectează în forma cea mai gravă copiii cu probleme cardiace sau născuţi prematur.