Germania NU va mai cumpăra petrol rusesc de la 31 decembrie

Germania va înceta achizițiile de cărbune rusesc la 1 august și nu va mai cumpăra petrol rusesc de la 31 decembrie, în contextul în care țara încearcă să pună capăt dependenței energetice față de Rusia în urma deciziei Moscovei de a invada Ucraina.

Anterior, Rusia furniza 40% din cărbunele și 40% din petrolul Germaniei, a declarat ministrul adjunct de Finanțe Joerg Kukies la 13 iulie la Forumul energetic de la Sydney, găzduit de guvernul australian și de Agenția Internațională pentru Energie.

„Oricine cunoaște istoria conductei de petrol Druzhba, care era deja un instrument al imperiului sovietic asupra Europei de Est, a scăpa de această dependență nu este o chestiune banală, dar este una pe care o vom realiza în câteva luni”, a declarat Kukies.

Reumplerea golului, o adevărată provocare

El a adăugat că principala provocare care va urma va fi umplerea golului masiv care va rămâne în aprovizionarea cu gaze după ce Germania și întreaga Uniune Europeană vor renunța la livrările rusești, care se ridică în prezent la 158 de miliarde de metri cubi pe an.

Germania se mișcă rapid pentru a dezvolta terminale de import de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a contribui la reducerea deficitului de aprovizionare cu gaz.

Kukies a declarat că Statele Unite și Qatar ar putea furniza împreună aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz sub formă de GNL către Europa, dar că va rămâne un decalaj mare.

„Nu putem pur și simplu să ne dorim ca această problemă să dispară”, a spus Kukies.

SUA și G7 caută noi măsuri pentru a reduce prețul petrolului

Între timp, Statele Unite și aliații săi din Grupul celor Șapte (G7) lucrează la noi măsuri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul din Ucraina, încercând în același timp să reducă prețul petrolului și al benzinei de la niveluri care ar putea afecta economia globală, prin impunerea unui plafon la prețul achizițiilor de petrol rusesc, scrie Radio Free Europe, citând Reuters și AP.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se află într-un turneu în țările din Indo-Pacific pentru a face lobby în favoarea propunerii. La 12 iulie, la Tokyo, Yellen și ministrul japonez de finanțe Suzuki Shunichi au declarat că cele două țări au convenit să exploreze „fezabilitatea plafoanelor de preț, acolo unde este cazul”.

Propunerea G7 urmărește să lege serviciile financiare, asigurările și transportul de mărfuri petroliere de un plafon de preț. Un expeditor sau un importator ar putea avea acces la aceste servicii numai dacă se angajează să respecte un preț maxim stabilit pentru petrolul rusesc.