Comentariul acestuia vine după ce ministrul Finanţelor din Germania, cel care dă de fapt tonul în materie economică, le-a cerut zilele trecute specialiştilor din instituţia pe care o conduce să lucreze la mai multe scenarii dacă Grecia va intra în faliment.

"Pentru a stabiliza euro, nu mai trebuie să existe pe termen scurt interdicţia de a ne gândi la anumite opţiuni. Printre ele, există, în caz de urgenţă, insolvabilitatea organizată a Greciei, dacă vom avea la dispoziţie intrumentele necesare", a afirmat Philipp Rosler.

Rosler este vicecancelar al Germaniei, în virtutea faptului că este preşedinte al liberalilor, micul partener al coaliţiei de guvernare, alături de creştin-democraţii conduşi de Angela Merkel.

Potrivit lui Rosler, eforturile de austeritate sunt încă insuficiente în anumite ţări, precum Grecia. "Guvernul grec trebuie să ştie că ajutoarele prevăzute depind de angajamentul Greciei de a se reforma", adaugă acesta.

Ministrul pledează, de asemenea, pentru crearea unui sistem automat de sancţiuni. "În caz de abateri de la reguli, trebuie să existe consecinţe, precum acordarea fondurilor structurale doar pe baza unei autorizaţii. În caz de încălcări repetate, suspendarea pe termen scurt a dreptului de vot în Consiliul de Miniştri din UE", explică el. "În ultimă instanţă, trebuie să fie posibil falimentul organizat al unui stat pentru a permite ‘restabilirea capacităţii de funcţionare a statului respectiv, ca de exmplu prin limitarea, temporară, a drepturilor sale suverane", spune Rosler.

El pledează, de asemenea, pentru participarea substanţială a creditorilor privaţi. Europa are nevoie de un "cod de stabilitate pe care statele membre să-l aplice potrivit propriilor reguli naţionale şi propriilor politici economice şi financiare", a adăugat ministrul german.