Într-o declaraţie de presă, Maior precizează că va răspunde ”cu interes şi deschidere” convocării Centralei MAE, unde va oferi în mod detaliat toate explicaţiile care i se vor solicita. 

”În ceea ce priveşte comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american”, adaugă diplomatul. 

”În condiţiile în care toate poziţiile oficiale exprimate public de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii în ultimii ani, inclusiv în cursul acestui an, au fost contrare spiritului şi sensului mesajelor din scrisoarea atribuită domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu bună credinţă, că este de datoria mea, în calitate de ambasador al României, să apăr reputaţia ţării noastre în faţa unor puncte de vedere incorecte”, explică acesta.  Mai mult, Maior a promis că va oferi Ministerului de Externe informații în mod detaliat: „Voi răspunde cu interes şi deschidere convocării Centralei MAE unde voi oferi în mod detaliat toate explicaţiile care mi se vor solicita”.

Referitor la ipoteza afectării relaţiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior face trimitere totodată la scrisoarea pe care a primit-o anul trecut din partea actualului secretarului de stat Mike Pompeo, fost director al CIA, în care oficialul american remarca contribuţia sa la construirea unor relaţii ”excelente” cu Statele Unite. 

Ambasadorul subliniază că pune la dispoziţia opiniei publice această scrisoare ”pentru o înţelegere corectă a substanţei relaţiilor excelente cu SUA pe care le-am construit de-a lungul timpului în folosul României”, informează Agerpres. 

Conform textul scrisorii, datată 16 mai 2017, Mike Pompeo, pe atunci directorul CIA, remarca parteneriatul extraordinar cu Statele Unite ale Americii, precum şi conducerea excepţională pe care Maior a asigurat-o în timpul mandatului de director al Serviciului Român de Informaţii şi faptul că acesta a avut un ”impact profund şi pozitiv asupra SRI şi un rol determinant în dezvoltarea relaţiilor dintre serviciile româneşti şi americane care continuă să existe până în prezent”. 

 

De asemenea, în scrisoarea adresată lui Maior, Pompeo sublinia faptul că în timpul mandatului de director al acestuia, SRI a devenit ”unul dintre cele mai profesioniste, moderne şi eficiente servicii de informaţii europene”. 

Declaraţia de presă a ambasadorului George Cristian Maior intervine după ce a fost convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, conform unui comunicat de presă al ministerulu.. 

„Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că în România există voinţa politică necesară din partea Guvernului României şi a Coaliţiei de Guvernământ de a garanta funcţionarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democraţii şi combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupţiei. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acţiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituţiilor din România şi orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicaţii în Centrala MAE”, a precizat MAE în comunicat. 

Luni, la Reuniunea diplomaţiei române, ambasadorul George Maior a afirmat că Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului, este un personaj „spumos”, iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”. 

„Domnul Giuliani este un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump. Verificaţi acest lucru. În orice caz, ea (n.r. – scrisoarea) este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a spus Maior, întrebat despre scrisoarea transmisă de Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi premierului Viorica Dăncilă.

Citește și: George Maior, convocat la MAE pentru explicaţii