Nu voi relua subiectul, oricum îl știe toată lumea. Mi-am propus însă să analizez de ce a reacționat opinia publică atât de dur, dar și de ce consider că George și-a gestionat greșit propria criză de PR.

De ce a reacționat opinia publică?

Întrebarea mai corectă este ”Cum să nu reacționeze?”
Un bărbat ar fi trebuit să știe un lucru simplu: niciodată, dar niciodată nu faci referire la corpul unei femei. Punct.
Fie că îți este soție, iubită sau amică, niciodată nu faci referire la imperfecțiunile pe care corpul unei femei le poate avea.
O postare de pe Facebook mi-a atras atenția. Este vorba despre o antreprenoare, care a postat o poză în costum de baie, spunând că nu are abdomenul plat pentru că a fost mamă. A adăugat că nu regretă vreo secundă faptul că au existat schimbări fizice în urma sarcinii. Dur, foarte dur.

Mulți au ”strâmbat din nas” și la utilizarea cuvântului „minoră”.
Sigur, sunt convins că soția lui George Buhnici arată foarte bine, dar o astfel de comparație este cel puțin ciudată. Interesant este că a folosit-o și în 2020.

Cum am tot menționat în articolele scrise până acum, oamenii de pe Facebook abia așteaptă un astfel de moment, pe care să îl analizeze pe toate părțile. Orice lider de companie sau lider de opinie trebuie să aibă capacitatea de a anticipa anumite reacții ale opiniei publice, și de a-și controla comportamentele sau mesajele. Este mult mai simplu decât să încerci să gestionezi o criză ce a prins viteză pe Social Media.
Nu este absolut nicio surpriză că doamnele și domnișoarele au reacționat. Nu este nicio surpriză că tații de fete au reacționat. Pur și simplu, printr-o banală declarație fără sens, a intrat singur singurel în gura leilor.

Și apoi am avut și reacția foarte slabă la propria-i criză

După câteva ore bune, George Buhnici vine cu ceva clarificări. În primul rând, reacția sa a fost extrem de târzie. În primele cărți de crisis management serioase, scrise pe când Social Media nu exista, se vorbea despre o primă reacție în prima oră de la izbucnirea crizei.
În era vitezei, nu mai este cazul. Imediat izbucnit scandalul, în doar câteva minute, oamenii vor scoate telefonul și vor posta. 30 de minute mi se pare încă mult pentru o reacție. Dacă poți în 15 minute, ideal.
”Radu, dar nu avem timp să ne dăm seama ce să spunem!”. Evident. De asta există consultanți și pregătire anterioară. Orice se poate învăța.

În al doilea rând, mai mult a amplificat subiectul.
Întâi s-a certat cu niște oameni pe Twitter cu privire la veridicitatea conturilor de pe care aceștia postau și îl criticau.
Apoi, în reacția sa, a vorbit despre obezitate.
Dar ce nu a înțeles dl. Buhnici este că nu obezitatea era subiectul crizei, ci valorile și principiile sale.

Și acesta este motivul pentru care ai nevoie de pregătire și consultanți. Ca să înțelegi despre ce este de fapt criza, dar și pentru a primi o perspectivă din exterior.

Scopul gestionării unei crize de PR este, de fapt, unul mare și lat: calmarea emoțiilor negative.
A eșuat complet aici.

Ce putea face diferit?
În general mă feresc să ofer consultanță fără să fiu ”acolo” și fără a avea toate datele.
Nu o voi face nici acum, deși câteva variante existau.

Și-ar fi putut cere scuze, printr-un simplu mesaj pe Twitter sau printr-un video pe Facebook / Instagram. Scurt și la obiect.
Da, știu. Oamenii urăsc să își ceară scuze. În mintea lor, par slabi. Dar cam asta așteaptă poporu’…

Ar fi putut oferi un interviu rapid, alături de soția lui, în care să își asume gluma proastă, să își ceară scuze și să ne explice povestea cu ”minora” ( probabil un joc de cuplu, din moment ce fusese folosit și în 2020 ). Fără explicații suplimentare despre obezitate. Simplu și curat.

Pe lângă scuze, ar fi putut apela la autoironie, asta apropo de corpul său care este departe de a fi perfect.

Evident, lista poate continua, iar soluții se pot găsi. Este totuși important să învățăm câteva lucruri:
Trebuie să avem grijă ce spunem. Orice poate fi interpretat.
Este important ca în gestionare să pricepem despre ce este vorba: aici nu era despre obezitate, cât despre valori și comportamente.
Reacția trebuie să fie foarte rapidă și să calmeze emoțiile negative.

Dar mai bine să învățăm aceste lucruri și să nu ajungem acolo.