Capital: Domnule ministru, cum ati caracteriza progresul relatiilor romano-americane in ultimele 12 luni?
Mircea Geoana: Anul care a trecut a marcat una din cele mai intense si mai fructuoase perioade ale colaborarii dintre Romania si SUA, cunoscand o dinamica deosebit de pozitiva pe toate componentele si dimensiunile raporturilor bilaterale. Pe fondul intereselor strategice si al valorilor democratice comune, relatiile romano-americane au atins in prezent cel mai
inalt nivel de dupa 1989. Vizita presedintelui George W. Bush la Bucuresti a constituit momentul de varf al relatiilor bilaterale, consfintind recunoasterea si aprecierea, de catre Statele Unite, a eforturilor pe care le-am facut cu totii in perioada dificila a tranzitiei.

Capital: Ati putea face o evaluare aparte a relatiilor economice bilaterale din ultimele 12 luni ?
Mircea Geoana: Anul 2002 a reprezentat un moment deosebit de important in evolutia relatiei economice bilaterale. Pentru prima data in ultimii 15 ani, schimburile economice bilaterale au depasit 1,1 miliarde de dolari, respectiv cu peste 33% mai mult decat in anul precedent, intr-o structura de import-export echilibrata. De asemenea, SUA au devenit al treilea investitor in economia romaneasca. Potentialul de colaborare economica dintre Romania si SUA este insa cu mult mai mare, iar valorificarea lui este o prioritate a Guvernului roman si a Administratiei SUA in perioada urmatoare.

Capital: Considerati ca relatiile noastre economice sunt in urma celor politico-diplomatice ?
Mircea Geoana: In prezent, relatiile economice bilaterale si dialogul economic cunosc o dezvoltare rapida, care ofera certitudinea ca acestea se vor apropia in curand de intensitatea relatiilor politice, in conditiile in care relatia politico-militara este intr-o consecventa „crestere de forma”. Indeosebi dupa invitarea Romaniei in NATO, care a focalizat dialogul bilateral in anul 2002, impreuna cu Administratia SUA am acordat o atentie deosebita amplificarii relatiilor economice bilaterale. In prima jumatate a acestui an, dialogul economic guvernamental s-a intensificat substantial fata de anii precedenti, conducand la cresterea accesului produselor pe cele doua piete si sporirea prezentei capitalului investitional american in economia romaneasca. Este insa important ca semnalele transmise privind accelerarea privatizarii si a reformei economice, reducerea birocratiei si a coruptiei, transferul de la nivel macro la cel micro al performantei economice sa fie consistente si amplificate, astfel incat sa determine increderea sporita a mediului de afaceri american in cooperarea cu firmele din tara noastra.

Capital: Cum vedeti evoluand relatiile romano-americane in urmatoarele 12 luni, dar si pe termen mai lung ?
Mircea Geoana: Acumularile de pana acum pe toate dimensiunile relatiilor bilaterale deschid in continuare perspective interesante si promitatoare privind continuarea tendintei ascendente a relatiei strategice dintre Romania si SUA, cu relevanta asupra rolului tarii noastre in spatiul sau de apartenenta geopolitica. SUA isi doresc un partener matur si de incredere, pe termen lung, in Europa de Sud-Est, capabil sa contribuie la consolidarea relatiei transatlantice si la promovarea democratiei si securitatii in regiunile sale adiacente si pe plan international.