Omul de afaceri Radu Georgescu a atras două milioane de euro, inclusiv de la un fond de venture capital. Cisco, unul dintre liderii mondiali în IT&C, a alocat 30 de milioane de euro pentru a participa la investiţii de capital în Europa Centrală şi de Est, împreună cu 3TS Capital Partners. Prima achiziţie, o afacere Gecad, marca Radu Georgescu.

La numai o zi distanţă de anunţul privind intrarea pe piaţa românească, fondul de investiţii 3TS-Cisco Growth Fund III a şi făcut prima achiziţie. Împreună cu un consorţiu de investitori, printre care şi compania elenă de administrare de private equity Global Finance, a preluat o participare minoritară la una din companiile grupului Gecad. După vânzarea tehnologiei antivirus RAV către Microsoft, Radu Georgescu intră din nou în atenţia unui lider mondial. Investiţia atrasă se ridică la suma de două milioane de euro şi este echivalentă cu 11,76% din acţiunile Gecad Technologies/AXIGEN. „Aceasta este prima investiţie în AXIGEN având ca obiectiv final listarea la bursă. Suntem foarte mândri că valoarea tehnologiei noastre este confirmată de investitori de primă mână, după doar doi ani de prezenţă pe piaţa internaţională“, spune Radu Georgescu, preşedinte al GECAD Group şi preşedinte al comitetului director al Gecad Technologies, care şi-a fixat un obiectiv cum nu se poate mai ambiţios, acela ca „AXIGEN să devină cea mai importantă soluţie de mesagerie la nivel global“.

Poate că nu toate companiile au asemenea ambiţii, dar achiziţia arată că piaţa românească de producţie de software a intrat în atenţia fondurilor de investiţii, cel puţin a celor de venture capital, cum este cel administrat de 3TS, considerate mai orientate spre risc decât cele tradiţionale de private equity. 3TS-Cisco Growth Fund III a strâns până în prezent puţin peste 30 de milioane de euro pentru investiţii în regiune şi marea majoritate a capitalului provine de la Cisco, cea mai mare companie mondială producătoare de echipamente de reţea, aflată la primul său astfel de proiect în zona Europei Centrale şi de Est. La închiderea fondului, în prima jumătate a anului viitor, investitorii se aşteaptă să strângă circa 45-50 de milioane de euro.

3TS Capital Partners a mai investit în România prin fondul 3TS Central European Fund II în achiziţionarea pachetelor majoritare la Centrul Medical Unirea şi Romprest, dar Pekka Mäki, partener şi managing director al companiei, este prezent cu plasamente de capital pe piaţa românească încă din 1993.

„Cu 3TS-Cisco Growth Fund vrem să investim câte două până la patru milioane de euro în companii de tehnologie şi în media, care vor să devină lideri de piaţă şi urmăresc o extindere regională. Până acum, prin fondurile administrate de noi, am investit circa 20 de milioane de euro în România“, completează Mäki.
Cisco a investit până în prezent peste două miliarde de dolari în proiecte de tip venture capital la nivel mondial. „Investirea în fonduri de venture capital localizate geografic reprezintă unul din instrumentele noastre strategice“, spune Hilton Romanski, Senior Director al departamentului Global Corporate Business Developement şi şeful echipei de venture capital şi achiziţii. „Politica noastră nu este să intrăm direct ca primă investiţie pe o piaţă, ci eventual într-o fază ulterioară“, explică Romanski.

Cisco investeşte la nivel mondial în astfel de fonduri de investiţii, dar participă şi direct, urmărind start-up-uri şi companii cu tehnologii şi modele de afaceri inovatoare.

Cine este 3TS

ACŢIONARI Compania a fost fondată de grupul 3i şi Sitra, vehicul investiţional al guvernului Finlandei, la care se adaugă ca acţionari cei trei manageri.

TCEE a fost primul fond de investiţii ridicat de 3TS în 1999, care a investit 66 de milioane de euro în 15 companii, din care mai are în protofoliu patru.

3TS CENTRAL EUROPEAN FUND II a strâns 100 de miliioane de euro, şi începând cu 2005, a investit, până acum, în şapte companii.

3TS – CISCO GROWTH FUND III are o participare din parte a gigantului IT de 30 de milioane de euro, iar managerii vor ca până la închiderea fondului, peste şase luni, să strângă circa 45 – 50 de milioane. În România, fondul este interesat de companii de tehnologie şi media.