Gazprom a cerut Turkmenistanului să reducă preţul sau cantitatea de gaze naturale pe care trebuie să le livreze grupului, deşi contractul dintre cele două părţi menţionează cantităţi mai mari. Motivaţia ruşilor este aceea că nu mai au nevoie de atâta gaz, deoarece s-a redus considerabil cererea din Europa.

Este cunoscut faptul că Rusia nu permite tranzitarea teritoriului său pentru facilitarea contractului între două ţări, ci joacă doar rolul intermediarului. Ruşii cumpără gaze de la ţările din Asia Centrală – precum Turkmenistan – şi le vinde mai departe la un preţ mai mare europenilor, păstrându-şi diferenţa de bani. De asemenea, contractele preferate ale ruşilor sunt cele de forma „take or pay”, adică impun cumpărătorilor să plătească pentru cantitatea contractată deşi nu o cumpără. Un astfel de contract au avut cu Ucraina.

Iată că acum se văd puşi în aceeaşi situaţie ca ucrainienii, neavând ce face cu gazul pompat de turkmeni în conducte. O explozie suspectă a avut loc pe traseu, turkmenii acuzând ruşii că vor astfel să reducă volumul. După remedierea avariei, transporturile au fost reluate, iar acum ruşii joacă tare: „Ori schimbăm preţul ori volumul”, a spus directorul general adjunct al Gazprom, Valeri Golubev.

Europa a redus importurile de gaze naturale, iar Turkmenistanul trebuie să suporte o parte a efectelor scăderii cererii, a adăugat oficialul Gazprom. „Din moment ce Europa nu mai cumpără gazul, am sugerat colegilor noştri turkmeni să limiteze livrările, la fel ca Gazprom sau alţi producători”, a spus el.