Gazprom intenționează să vândă în jur de 6 milioane de tone de gaz natural lichid în 2020 și să crească volumele începând cu 2021 datorită punerii în funcțiune a noilor proiecte, a declarat vicepreședintele Comitetului de gestionare Gazprom, director executiv al Gazprom Export, Elena Burmistrova, într-un interviu.

„Ne extindem activ portofoliul de GNL și am reușit să-l dublăm aproape în ultimii ani. În special, intenționăm să vindem aproximativ 6 milioane tone de GNL până la sfârșitul anului 2020 ”, a transmis Elena Burmistrova.

Volume suplimentare de vânzări

Începând cu 2021, se așteaptă la volume suplimentare de vânzări datorită punerii în funcțiune planificate a unui complex GNL în zona stației de compresoare Portovaya, a adăugat Burmistrova. Capacitatea sa este de 1,5 milioane tone de GNL pe an.

„În viitor, vor fi produse volume mari de GNL în cadrul unui proiect integrat de rafinare și lichefiere a gazelor naturale în Ust-Luga. Capacitatea planificată a fabricii este de 13 milioane tone de GNL pe an, motiv pentru care vânzările produselor sale vor aduce comerțul nostru la un nivel nou”, a adăugat aceasta.

Trebuie menționat că Asia rămâne motorul creșterii cererii de GNL la nivel global, formarea și dezvoltarea de noi centre regionale și de consum de nișă persistând pe fondul globalizării continue a piețelor.

„Astăzi, principala parte a cumpărătorilor din portofoliul nostru de bunuri se află în țările din Asia și Pacific. Mai mult, suntem implicați și în consolidarea treptată a pozițiilor noastre în colaborarea cu consumatorii tradiționali și noi din țările din Asia de Sud-Est, Africa și Orientul Mijlociu, precum și cu clienții de nișă, de exemplu, în segmentul bunkering. Aici sunt de interes regiunile mării Baltice, nordice și mediteraneene”, a explicat Burmistrova.