Declaraţia lui Miller a fost făcută după semnarea, cu directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a unei înţelegeri privind înfiinţarea companiei South Stream AD, deţinută în mod egal de Gazprom şi grupul bulgar, cu scopul construcţiei South Stream în Bulgaria.
Şeful Gazprom a temperat, astfel, temerile de la Sofia că Rusia ar putea alege România pentru tranzitul South Stream spre Europa Centrală şi de Sud, din cauza pretenţiilor cabinetului bugar, condus de premierul Boiko Borisov, în legătură cu mai multe proiecte energetice.
"Cu Bulgaria pregătim studiul de fezabilitate al proiectului şi avem semnat un acord pentru construcţia South Stream; cu România nu avem semnate contracte", a declarat Miller jurnaliştilor în timpul vizitei de la Sofia.
Gazprom discută cu România posibilitatea intrării ţării în proiectul South Stream din postura de consumator şi nu de stat de tranzit, a adăugat el. Miller l-a însoţit sâmbătă pe premierul rus Vladimir Putin în timpul unei vizite în Bulgaria.
Rusia a iniţiat contacte cu România în privinţa South Stream în primăvara anului acesta, după ce guvernul condus de Borisov a lăsat impresia că nu acceptă o serie de cereri ruseşti legate de proiect.
Gazprom a anunţat în octombrie că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic şi internaţional pentru implementarea proiectului în România.
South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).
SURSA: Mediafax