Compania rusă a precizat că în urma licitaţiei vor fi stabilite condiţiile pentru livrarea gazelor naturale după expirarea contractelor valabile până la finele lui 2015. 

'Gazprom Export intenţionează să organizeze o licitaţie pentru livrarea de gaze naturale în statele baltice în 2016', a informat Gazprom Export, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale. 

Gazprom Export este singura entitate din Rusia care are autorizaţia de a exporta gaze naturale. Compania vinde gaze naturale pe baza unor contracte pe termen lung. În 2014, Gazprom a exportat 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale spre Lituania, un miliard de metri cubi spre Letonia şi 400 milioane metri cubi spre Estonia. 

În luna septembrie a acestui an, Gazprom Export a organizat prima sa licitaţie de vânzare de gaze naturale, în ideea de a oferi principalilor săi parteneri europeni o alternativă la sistemul controversat al contractelor pe termen lung. Gazprom a încercat atunci să vândă la licitaţie o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale către o serie de mari companii europene şi ruseşti, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore şi Novatek. La finalul licitaţiei, însă, Gazprom a vândut doar o treime din cantitatea de gaze naturale oferită la prima sa licitaţie organizată pentru cumpărătorii europeni, preferând să obţină preţuri mai mari în condiţiile în care pieţele regionale sunt supra-aprovizionate iar preţurile la materii prime sunt în scădere. 

Până acum, Gazprom a utilizat cu precădere contractele de vânzări pe termen lung în care preţul gazelor naturale este legat de preţul petrolului şi în plus clienţii se obligă să achiziţioneze un anumit volum minim de gaze naturale. În ultimii ani însă Gazprom a fost nevoit să ofere unele concesii celor mai mari clienţi ai săi, care graţie unor negocieri sau proceduri de arbitraj au obţinut reducerea preţului prevăzut în contracte datorită includerii preţurilor de pe piaţa spot în formula de calcul. 

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei însă în contextul crizei din Ucraina Europa vrea să-şi reducă dependenţa de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare. 

 AGERPRES