"Astăzi, 7 martie era termenul limită pentru plata gazelor naturale livrate Ucrainei în luna februarie. Gazprom nu a primit banii. Incluzând reducerea de preţ pentru primul trimestru, factura de plată totală se ridică în prezent la 1,890 miliarde de dolari', a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller. 'Nu putem livra gaze gratuit. Fie Ucraina îşi achită datoriile sau există riscul revenirii la situaţia de la începutul lui 2009. Vom înştiinţa guvernul rus de situaţia care se profilează", a adăugat Alexei Miller.

Tensiunile politice dintre Rusia şi Ucraina au escaladat luna trecută când preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste de stradă care s-au soldat cu aproximativ 80 de morţi. Preşedintele rus Vladimir Putin şi Gazprom au anunţat deja că în luna aprilie Ucraina nu va mai beneficia de reducerea de preţ acordată anterior pentru că nu şi-a plătit la timp factura la gaze naturale.

În luna decembrie 2013, Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 33% a preţului gazelor naturale ruseşti livrate Ucrainei, după ce autorităţile de la Kiev au refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Gazprom livrează aproximativ jumătate din gazele naturale destinate Europei printr-o serie de conducte care traversează Ucraina. Anul trecut grupul rus a livrat Uniunii Europene şi Turciei o cantitate record de 162 de miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 86 miliarde metri cubi au trecut via Ucraina.AGERPRES