Groningen este unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din Uniunea Europeană. 

"Vom reduce producţia de gaze la Groningen până la 12 miliarde de metri cubi până în 2022, pentru ca în următorul deceniu să fie redusă la zero", a declarat premierul olandez Mark Rutte, într-o conferinţă de presă. 

Anterior, peste 200 de mari companii olandeze au fost somate de Guvernul olandez ca până în anul 2022 să înceteze să se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zăcământul Groningen (nordul Olandei), astfel încât producţia la acest zăcământ să poată fi redusă în cel mai scurt timp posibil până la 12 miliarde de metri cubi, de la 21,6 miliarde de metri cubi în prezent. 

Regiunea Groningen este frecvent afectată de cutremure produse din cauza găurilor apărute în urma extracţiei gazelor. Chiar dacă sunt de magnitudine mică, aceste cutremure au loc la o adâncime mică şi provoacă numeroase pagube locuinţelor, fermelor şi clădirilor istorice. 

"Nici măcar la un prag de 12 miliarde metri cubi, securitatea nu este garantată. Pericolul de cutremure există în continuare. În consecinţă, am decis să punem punct extracţiilor", a declarat ministrul Afacerilor Economice şi Mediului, Eric Wiebes. 

Acesta a subliniat că deşi din punct de vedere tehnic extracţia gazelor naturale putea să continue cel puţin un sfert de secol, producţia nu se justifică când este vorba de probleme de securitate. 

Guvernul olandez a precizat că reducerea producţiei de gaze va depinde de cât de grele vor fi iernile, în condiţiile în care a publicat un calendar conform căruia, în sezonul de iarnă care va începe în luna octombrie 2019, producţia la zăcământul Groningen va fi redusă până la aproximativ 17,5 miliarde de metri cubi, pe baza ipotezei unor temperaturi apropiate de media multianuală. 

În ultimii ani, Olanda şi-a redus în mod semnificativ producţia de gaze naturale, de la 53,9 miliarde metri cubi în 2013 până la 21,6 miliarde metri cubi anul trecut.

AGERPRES