Papa a plecat, gardurile au ramas
Zelul cu care edilii Capitalei au facut ordine si curatenie pe traseul parcurs de Suveranul Pontif Papa Ioan Paul al II-lea la vizita sa in Romania
i-a lasat fara vlaga. Sunt atat de osteniti de efortul de a ascunde praful „sub covor” de ochii inaltelor fete bisericesti, incat nu au mai avut puterea sa desfiinteze gardul instalat in jurul parculetului Catedralei Sf. Iosif din motive de securitate (aurolaci, caini vagabonzi, cersetori). Ciudosi ca nu mai pot sta prin putinele tufisuri ale terenului viran alintat cu numele de parc, fostii „locatari” se distreaza tragand la tinta cu sticle goale in poarta parcului.

Razboiul din Iugoslavia a creat panica in armata
De curand, un ofiter de presa din Directia de Relatii Publice a Ministerului Apararii ne istorisea cum a intrat presa in alerta de la un fapt banal, speculandu-l ca pe o dislocare (si concentrare) de trupe romanesti pentru granita cu Iugoslavia. Stirea a si aparut imediat, influentand opinia publica, in special tinerii racani, dar si rezervistii. In realitate, nu era vorba decat de o banala incolonare a soldatilor de la Brigada de Garda. Se duceau la o repetitie pentru depunerea juramantului. Si totusi, judecand dupa isteria belicoasa a autoritatilor romane, teama nu este chiar fara sens.

Motu’ canta de trei ori pe ora la Tineret
De la instalarea lui Florian Pittis, zis Motu’, in functia de director, Radio Romania Tineret are aceeasi audienta slaba in Bucuresti, postul nici nu figureaza in sondaje, fiind trecut la „altele”. In schimb, a crescut semnificativ numarul de piese interpretate de Pittis. Redactorii au norma: cel putin o astfel de cantare pe ora, iar in unele programe, minimum trei. Asa se face ca, intr-o seara, redactorul de ….., amintindu-si intr-un tarziu de norma, a difuzat piesele directorului, una dupa alta, la final.

Politia ia urma afacerilor cu tabla si masini
Inca de acum o luna si jumatate, politia a demarat o ancheta destul de ramuroasa, dupa ce a dat de urma unor afaceri dubioase cu tabla si masini. Este vorba de un sir interminabil de compensari intre intreprinderi-satelit ale Sidex Galati, precum si Automobile Dacia. La mijlocul acestor serii de bartere intreprinse nu tocmai ortodox se afla firma Rolast, care a lucrat atat cu Sidex, cat si cu Dacia, de unde a luat tabla si, respectiv, autoturisme in compensatie, in fapt folosind procese-verbale de compensare care fusesera falsificate.

Teatrele nu mai au bani
Toate teatrele din tara, indiferent ca sunt subvetionate de Ministerul Culturii sau functioneaza sub aripa consiliilor locale, traverseaza o grava criza financiara. Unele institutii teatrale au ajuns intr-o stare atat de critica, incat directorii acestora nu sunt preocupati de alcatuirea repertoriului sau de efectuarea unor turnee, ci se gandesc cum sa faca rost de bani pentru a achita notele de telefon. Cat despre salariile actorilor, acestea se platesc cu mare intarziere si sunt derizorii. Starea in care au ajuns teatrele se datoreaza faptului ca ministrul culturii, actorul Ion Caramitru, si echipa sa ministeriala n-au inceput adevarata reforma in acest domeniu nici dupa doi ani si jumatate de la preluarea mandatului, in ciuda numeroaselor promisiuni pe care le-au facut. La ora actuala, teatrele romanesti se afla la limita de supravietuire.