La Mall, Hagi si Popescu sunt la mare pret
Nimeni nu pune la indoiala faptul ca doi romani, Gica Hagi si Gica Popescu au contribuit din plin la victoria Galatasaray Istanbul in finala Cupei UEFA. Nici macar investitorii turci din Romania, care tin la mare pret numele celor doi, dupa cum s-a putut vedea si pe culoarele magazinului GIMA din complexul bucurestean Mall unde, pe mai multe bannere, patronii turci au tinut sa anunte: „Noi suntem campioni. Multumim Hagi si Popescu”.

OPC este vigilent chiar si la petreceri
UGIR 1903 vrea cu tot dinadinsul sa puna capat coruptiei si evaziunii fiscale in domeniul productiei de alcool si bauturi spirtoase. La salonul national al bauturilor alcoolice Alconrom 2000 si-a facut aparitia chiar directorul de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, dl Sorin Ivanov, insotit de cunoscuta sa echipa de experti. Domnia sa a stat toata seara la festivitatea organizata la Palatul UGIR si a degustat atat bauturile prezentate, cat si feluritele preparate servite de participantii la acest salon. Televiziunea l-a insotit pas cu pas, dar de data aceasta nu a mai inregistrat nici o neregula sau abatere de la normele de calitate.

La Festivalul Berii, tufele au fost pe post de WC-uri
Zeci de mii de bucuresteni s-au perindat saptamana trecuta prin Piata Constitutiei din Capitala, dornici fiind de distractie, mititei si o bere buna. Organizat in fata Palatului Parlamentului, Festivalul Berii – editia 2000 si-a primit vizitatorii asa cum de altfel se si asteptau: cozi mari la fiecare gratar cu mici si frigarui, cozi si mai mari la fiecare butoi cu bere, indiferent de marca sau numele distribuitorului. Dar cozile cele mai mari s-au format, pana la urma, la grupurile sanitare. Desi initial organizatorii anuntasera ca Piata va fi dotata cu aproape 80 de WC-uri ecologice, din care vreo 30 furnizate de Primaria Bucuresti, la deschiderea festivalului consumatorii de bere au apelat tot la „serviciile” colturilor intunecoase, ale palcurilor de copaci, ale masinilor din parcari si ale tufelor proaspat inverzite de pe Bulevardul Unirii.

Guvernul are grija de femeile trecute de prima tinerete
Femeile trecute de prima tinerete vor fi ocrotite de stat. La Ministerul Muncii se afla in lucru un proiect de lege prin care intreprinzatorii vor fi stimulati sa angajeze femei care depasesc varsta de 45 de ani. Ca si in cazul angajarii tinerilor absolventi, acestia vor primi subventii, timp de un an, pentru plata salariilor femeilor respective. Reprezentantii Guvernului spera ca prin adoptarea noii reglementari sa se diminueze exploatarea sexului slab. Adica sa reduca munca la negru, fiind de notorietate faptul ca femeile ramase fara un loc de munca la aceasta varsta sunt angajate doar pe termen scurt si fara forme legale.

Carti vandute la metru
Cartea a devenit, in sfarsit, extrem de valoroasa si in Romania. In primul rand, datorita pretului, prohibitiv pentru majoritatea cititorilor de rand. In al doilea rand, pentru ca a ajuns mijloc de plata al salariului angajatilor. Sunt edituri unde oamenii primesc, la sfarsit de luna, in locul plicului cu bani, un teanc de carti, din cele care, desigur, zac in stoc. Ei le iau la subsoara, se duc in Obor sau talciocuri si le vand la bucata sau chiar la … metru. In functie de talentul sau abilitatile dobandite in vanzari.
Negustorii de carte spun ca probleme mai mari ca anul acesta, anul trecut si… de cand sunt ei nu au avut niciodata. Din aceasta cauza multi dintre ei nici nu se mai prezinta la targurile de carte organizate, pentru ca nu mai au bani nici pentru plata chiriei standului. In ultima vreme, oamenii care vin la aceste evenimente culturale se uita la carti precum la tablourile expuse la Muzeul National de Arta.

Ioan Niculae a fost lasat cu ochii in soare
Finala Cupei UEFA, disputata miercurea trecuta, i-a stricat petrecerea omului de afaceri Ioan Niculae, data in cinstea castigarii cursei pentru privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc.
Aproape toti invitatii, in marea lor majoritate barbati, au renuntat brusc la compania proaspatului proprietar al Tutunului romanesc cu 10 minute inainte de inceperea meciului. Suparat ca sala restaurantului McMonis, unde s-a desfasurat receptia, a ramas aproape goala, Ioan Niculae s-a retras frumos la o masa in gradina, unde era asteptat de actuala conducere a SNTR, Nicolaus Hotea si Danut Cornea.

Ministerul Culturii a uitat de Premiul Herder
Indolenta a prins radacini atat de puternice in institutiile culturale romanesti, incat, in acest an, nici un scriitor roman nu a fost propus pe lista cu nominalizari la Premiul Herder. Nici Ministerul Culturii, nici Uniunea Scriitorilor sau vreo alta organizatie din breasla scriitoriceasca nu s-a obosit sa avanseze numele unui scriitor roman pe aceasta lista. Premiul Herder se acorda in fiecare an unui scriitor din tarile din Centrul si Estul Europei.

Miron Cozma face doua lucruri in acelasi timp
Facultatea de Stomatologie a avut, recent, un musafir surpriza, din cauza caruia a fost amanat un examen pe care studentii trebuiau sa-l sustina cu profesorul Constantin Gaucan. Musafirul nu era altul decat Miron Cozma. El a parasit inchisoarea pret de cateva ore pentru a se trata la renumitul profesor. Surpriza si mai mare a fost ca la cateva minute dupa intrarea lui Cozma a sosit si cantareata Marilena Nitu, care, culmea, venise in vizita la acelasi profesor. Asa se explica faptul ca liderul minerilor nu arata deloc a detinut, ci era imbracat la patru ace, parfumat si dat cu gel pe par.