Semnalul de alarmă vine din partea unui medic de familie din Sibiu. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul Egri Eduard anunță că valul 5 al pandemiei a venit deja în România, iar în doar câteva săptămâni va fi un haos de nedescris.

El a adăugat că România nu este pregătită pentru ce urmează, iar autoritățile nu sunt nici măcar în stare să ia măsurile potrivite în acest sens.

”Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a scris, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

Totodată, medicul a mai subliniat faptul că”singurul lucru pe care îl ştim este să urlăm în numele libertăţii”.

De menționat este faptul că medicul de familie nu este singurul care prevestește dezastrul ce va lovi țara. În urmă cu câteva pre, medicul Octavian Jurma anunța că valul 5 al pandemiei bate deja la ușă, iar asta o demonstrează ultimele bilanțuri publicate de autoritățile sanitare.

Valul 5 al pandemiei se apropie de România

”Raportul VOC de azi ne arată că, dintre cele 97 de secvenţieri de săptămâna trecută (până în 26 dec) avem 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvenţieri au fost Omicron. Luni însă, a doua zi după duminică, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă şi azi avem un total de 38 de cazuri confirmate.

Dacă includem şi cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România şi va fi mai mult ca sigur dominanta (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii cu toate eforturile autorităţilor de a cosmetiza situaţia”, a scris, marţi, pe Facebook, medicul Octavian Jurma.

În același timp, medicul a mai adăugat că  deja se poate observa debutul celui de-al 5-lea val al pandemiei, iar săptămâna viitoare lucrurile vor fi și mai clare. Acesta susține că unele dintre cele mai mari riscuri în următoarea perioadă sunt reprezentate de petrecerile de revelion, dar și de redeschiderea școlilor. Odată cu acestea, România s-ar putea confrunta cu o nouă explozie a infectărilor.

”În acest context, petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc în perioada următoare. Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a mai transmis medicul.