Garda Financiară a contribuit anul trecut la bugetul de stat cu circa 530 de milioane de euro, banii provenind din recuperarea arieraratelor raportate de firmele care nu şi-au plătit obligaţiile la termen, reiese din bilanţul instituţiei pe 2009.

Ca urmare a controalelor efectuate de către instituţuie, anul trecut au fost identificate fapte de evaziune fiscală prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 2,25 miliarde de lei, fiind înaintate organelor de urmărire penală un numar de 5.070 de sesizari, pentru continuarea cercetărilor, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, activitatea a 4.891 de operatori economici a fost suspendată din motive de nedotare sau neutilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, iar în alte 794 de cazuri pentru încălcarea legislaţiei cu privire la producerea şi comercializarea produselor accizabile. Astfel, a fost confiscată cantitatea de 307.058 de litri alcool şi bauturi alcoolice, precum şi peste 13 milioane de ţigarete.

La sfârşitul anului 2009, Garda Financiară a a raportat o creştere cu 15% a numărului sesizărilor penale, de la 4.392, în 2008, la 5.070 anul trecut, o majorare cu 3% a valorii totale a prejudiciilor, de la 2,19 miliarde de lei la 2,25 miliarde de lei, şi o valoare totală a confiscărilor în creştere cu 2%, de la 131,4 milioane de lei la 134,59 milioane de lei.

De asemenea, au fost aplicate 121.681 amenzi contravenţionale (în creştere cu 4% faţă de anul 2008), valoarea lor scazând cu 5%, de la 251,08 milioane de lei la 239,45 milioane.

„În 2009 activitatea comisarilor Gărzii Financiare a fost una deosebit de eficientă şi a condus la depistarea şi anihilarea unor mari reţele, îndeosebi în zona tranzacţiilor intracomunitare. (…) În continuare ne concentrăm toate eforturile în acţiuni care să conducă la prevenirea şi eradicarea evaziunii fiscale”, a declarat, în comunicat, comisarul general al Gărzii Financiare, Sorin Florea.

Cu ochii în patru pe tutun şi alcool

Garda Financiară a acţionat anul trecut pentru monitorizarea principalelor zone de manifestare a evaziunii fiscale, în special a combaterii fraudei privind TVA, sursă importantă de alimentare a bugetului comunitar.

Printre activităţile ce au intrat în sarcina Gărzii Financiare s-au numărat monitorizarea şi intervenţia operativă în domeniile cu grad ridicat de risc la evaziunea fiscală, cum este domeniul produselor accizabile (alcool şi băuturi alcoolice, uleiuri minerale, tutun şi ţigarete).

Au fost realizate, de asemenea, acţiuni specifice activităţilor sezoniere în domeniul turismului, producţiei agricole, exploatărilor forestiere şi în construcţii, acţiuni cu caracter interinstituţional, în colaborare cu Poliţia, inspectori din cadrul Ministerului Agriculturii, Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi Garda Naţională de Mediu, efectuate în baza unor planuri comune de acţiune.

SURSA: Mediafax