În ultimii ani s-au deschis multe restaurante cu specific italienesc în București, însă rar găsești în ele acel aer de familiaritate și spiritul deschis al osteriilor sau trattoriilor italienești adevărate. Am avut șansa să vizitez câteva în Italia și mi-ar fi plăcut să găsesc și aici cârciumari care îi întâmpină pe clienți cu zâmbetul pe buze, îi introduc în atmosferă și îi ajută să se relaxeze de la primul fel până la ieșirea din restaurant. Din păcate, cu  câteva excepții, cârciumarii de la noi sunt foarte rar gazde și, în cele mai multe cazuri, abia dacă le simți prezența.

În urmă cu câțiva ani, am aflat de existența unui restaurant pe bulevardul Decebal, unde alături de calitatea mâncării era lăudată atmosfera prietenoasă a gazdelor. Și astăzi cunosc oameni care merg la Gallo Nero de mult timp, pentru că se simt de-ai casei. Patronii sau ospătarii sunt prietenoși, au ajuns chiar să le știe tabieturile celor mai fideli dintre clienți, mâncarea e bună, locul și-a păstrat farmecul, pe scurt, este o poveste de succes. Probabil, acesta este și motivul pentru care au decis să mai deschidă un restaurant, și nu oriunde, ci chiar în apropiere de Piața Charles de Gaulle, lângă Televiziune. Noul loc se numește Gallo Nero Prime și este un fel de frate mai mare și mai scump al celui din Decebal. Poziționarea mi se pare foarte bună, având în vedere că în zonă sunt o mulțime de clădiri de birouri. Și, în general, aici locuiesc și se desfășoară „bogații“ capitalei, prin urmare dacă ai un brand cunoscut și vrei să deschizi un restaurant „premium“ nici că se poate să alegi un loc mai bun decât acesta.
Varianta „prime“ a restaurantului din Decebal are, evident, un cu totul alt concept. Design sobru, elegant, ospătari la patru ace, prețuri pe măsură, însă mai mici parcă decât cele pe care le aștepți de la un restaurant de o asemenea factură din zona Dorobanți. Cu siguranță, marea masă a angajaților din zonă nu își vor putea permite să ia prânzul aici. Dar locatarii vilelor din Primăverii, Dorobanți sau Kiseleff îmi imaginez că vor trece destul de des pragul acestui local.

În meniu am regăsit o mulțime de feluri de mâncare pe care le-am încercat și în Decebal, iar muzica este aceeași – un potpuriu de șlagăre italienești din toate timpurile. Dacă ai apucat să mergi la Gallo Nero pe Decebal, sunt șanse mici să-ți placă cel din Dorobanți. Distincția celui din urmă nu contrabalansează farmecul și atmosfera aceea prietenoasă pe care o laudă multă lume la primul. La Gallo Nero Prime am mers însoțit de un client vechi și fidel, care pretindea că până și mâncarea e mai bună în partea cealaltă. Fără îndoială, era subiectiv. După părerea mea, noul restaurant din Dorobanți va fi judecat de publicul său de aici pentru alte calități, dar mai ales pentru mâncarea care este foarte bună, o clasă peste ce mănânci în mod obișnuit în alte localuri cu același specific din București.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Meniul de la Gallo Nero este, în mare, cel clasic pe care îl găsești în majoritatea restaurantelor italienești. Vă recomand să încercați cu încredere niște antipasto precum Vitello Tonato (19 lei) sau salata de caracatiță (26 de lei). Pastele sunt foarte bune. Cele încercate de noi au fost clasicele Penne all Arabiata (17 lei). La felul doi puteți încerca celebrul Cocoș la cuptor, extrem de apreciat de clienții vechi ai lui Gallo Nero (34 de lei) sau cotletele de berbecuț (37 de lei). Lista de vinuri este destul de generoasă, dar prețurile sunt în general cam mari. Vă recomand un vin alb bun, pe care îl găsești mai rar prin restaurantele din Bucureşti, Centine de la Banfi (85 de lei).

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Gallo Nero Prime
Calea Dorobanţilor 239
021.311.70.90, 0728.246.925
www.gallonero.ro