A le da o șansă corupților, aceasta a fost explicația surpriză a premierului Viorica Dăncilă privind ordonanţa care dă șansa marilor condamnați din România să își rejudece procesele. Declarația a fost făcută marți seară, la Antena 3, însă mulți oameni au trecut cu vederea aceste lucruri, fiind atraști de poveștile mai interesante spuse de premier în seara respectivă. Un lucru este totuși sigur, premierul susţine iniţiativa, iar șansele ca acest OUG să intre în vigoare, indiferent de consecințe, sunt foarte mari.

Trebuie să dăm și acestor oameni o șansă. Faptul că dăm această ordonanță de urgență, că vrem să dăm această ordonanță de urgență, nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupției. Dăm posibilitatea redeschiderii unor procese în care cei care au fu… fost corupți… și celor care au fost achitați și celor care au fost condamnați, pot să-și dovedească… le dăm oportunitatea să-și dovedească nevinovăția în fața unor compete corecte”, a spus Viorica Dăncilă la Antena 3.

Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că este necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru contestarea în anulare a sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în perioada 2014-2018 și că a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader despre această ordonanţă.

În replică, judecătorul Cristian Danileț a spus că trei decizii ale Curții Constituționale se opun acestei ordonanțe.

„Cât timp CCR își păstrează practica, OUG pregătită de Guvern pare a fi neconstituțională. Desigur, dacă dezbaterile noastre sunt inutile pentru ministru și Guvernul va adopta OUG, ea va trebui aplicată de îndată. Însă nu mă îndoiesc că primul judecător care va avea o astfel de cauză va sesiza CCR”, a explicat Cristi Danileţ, fost membru CSM, potrivit digi24.ro.