Internationale Funkausstellung Berlin sau IFA este târgul de tehnologie care se desfăşoară  anual în Berlin şi care dă în mod tradiţional tonul pentru cadourile de Crăciun.  Anul acesta, la IFA,  au fost prezentate produse senzaţionale, pe care mulţi şi-ar dori să le găsească sub bradul de Crăciun. Una din principalele teme la ediţia din acest an a IFA a fost cea a ceasurilor inteligente. Samsung a intrat pe această piaţă, unde cei mai importanţi jucători sunt Sony şi Motorola, cu modelul Galaxy Gear. Ceasul, care are un are procesor de 800 MHz, ecran de 1,63 inchi, cameră foto de 1,9 MP, memorie RAM de 512 MB şi spaţiu de stocare de 4 GB, va fi lansat în 140 țări, la sfârşitul acestei luni, inclusiv în România. Un ceas inteligent au lansat şi japonezii de la Sony. Denumit SmartWatch 2 SW2, ceasul are un ecran de 1,6 inchi, oferă suport Bluetooth şi NFC. Niponii l-au construit pentru telefoanele cu sistem de operare Android şi va fi lansat în curând.
În privinţa smartphone-urilor, Acer şi Samsung au uluit asistenţa cu modelele Liquid S2 şi Galaxy Note 3. Acer Liquid S2 este primul telefon mobil inteligent echipat cu o cameră capabilă să filmeze în formatul 4K. Telefonul are un ecran de 6 inchi cu rezoluţie full HD, un procesor Snapdragon 800 de 2,2 GHz, 2 GB de memorie RAM, spaţiu de stocare de 16 GB şi o cameră foto de 13 MP.  Va fi disponibil, în Europa, de luna viitoare.  Galaxy Note 3 are un ecran de 5,7 inchi, un procesor 2,3 GHz quad-core sau 1,9 GHz octa core, în funcție de piață, 3 GB RAM, spaţiu de stocare de 32 sau 64 GB, două camere foto de 13 MP şi 2 MP şi sistem de operare Android 4,3. Acesta va fi disponibil odată cu ceasul Galaxy Gear. La fel de impresionant este şi modelul LG G2. Acesta are ecran de 5,2 inchi, procesor de 2,26 GHz, 2 GB de memorie RAM, spaţiu de stocare de 32 GB, cameră foto de 13 MP, care este capabilă să înregistreze Full HD la 60 de cadre pe secundă şi sistem de operare Android 4.2.2. Va fi disponibil, în ţară, în toamna acestui an. Smartphone-uri care merită menţionate au mai lansat şi cei de la Sony – Xperia Z1, Alcatel – OneTouch Hero, Lenovo – Vibe X, şi HTC – Desire 601.
La capitolul tablete, Panasonic a atras toate privirile cu modelul său cu ecran de 20 de inchi. Creat în special pentru utilizatorii business, modelul UT-MB5 include un procesor Intel i5 de 1,8 GHz, 4 GB memorie RAM,  hard disk SSD de 128 GB şi sistem de operare Windows 8. Tableta care cântăreşte 2,7 kg, va fi disponibilă din noiembrie la un preţ de 4.500 de euro. Samsung, unul dintre cei mai mari producători de tablete din lume, a dezvăluit Galaxy Note 10.1. Echipată cu un ecran de 10 inchi, procesor de 2,3 GHz quad core sau octa core de 1,9 GHz, în funcţie de piaţă, și o memorie RAM de 3 GB, tableta are o grosime de doar 7,9 mm şi o greutate de 535 grame.Va fi disponibilă, la nivel global, începând din al treilea trimestru al anului. Sony a anunţat Vaio Tap 11, cea mai subţire tabletă Windows 8 cu procesor Intel. Tableta are o grosime de numai 9,9 milimetri, un ecran de 11,6 inchi, 4 GB memorie RAM, o cameră foto de 8 MP şi o autonomie de 6 ore. Va ajunge pe piaţă în cursul acestei toamne.  Sud-coreenii de la LG au prezentat LG G Pad 8.3, prima tabletă de 8 inchi cu display Full HD.

Televizoare unice
În domeniul televizoarelor, anul acesta am asistat la mai multe premiere. Samsung a lansat primul TV UHD curbat din lume. Compania va începe comercializarea televizorului în funcție de reacţia consumatorilor și de cerințele piețelor. De asemenea, sud-coreenii au venit cu cel mai mare ecran cu rezoluție 4K disponibil la ora actuală, de 98 inchi (249 cm). Acesta este destinat activităților comerciale.
Rivalii de la LG au prezentat un televizor OLED UHD de 77 inchi (196 cm), cel mai mare din lume, spun sud-coreenii.  Fiind doar un prototip, cei care vor un astfel de TV vor trebui să mai aştepte o perioadă. Japonezii de la Sony au venit la târg cu primul televizor curbat LED HD din lume.  Modelul KDL-65S990A va fi disponibil din toamnă la un preţ de 4.000 de euro. Compania Philips a lansat, la rândul său, o gamă de televizoare 4K; acestea vor fi disponibile până la sfârşitul anului şi vor costa între 5.000 şi 15.000 de euro.

145.000 de metri pătraţi a fost suprafaţa expoziţiei din acest an, cu aproximativ 2% mai mare decât cea de anul trecut

 "Acest articol a apărut în ediţia print numărul 37 a revistei Capital din săptămâna 16 -22.09.2013"