El a recunoscut totuşi că producţia de petrol a Libiei este ‘la cel mai redus nivel’, din cauza plecării companiilor petroliere străine care operează în ţară, după debutul protestelor.

‘Câmpurile petrolifere sunt securizate, precum şi porturile petroliere, însă companiile petroliere se tem’, a declarat Gaddafi.

Ultima încărcătură de petrol care a părăsit regiunea petroliferă din estul Libiei a avut loc sâmbătă, pe 19 februarie. Vastele regiuni din estul Libiei sunt în mâinile opoziţiei regimului Gaddafi.

Majoritatea companiilor petroliere străine prezente în Libia, printre care grupul francez Total, sau cel chinez China National Petroleum Corp (CNPC), şi-au suspendat total sau parţial producţia de petrol în această ţară, şi şi-au evacuat personalul, din cauza violenţelor care au început pe 15 februarie.

Conform Agenţiei Internaţionale a Energiei, Libia, membru al membru al OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), este unul dintre cei patru principali producători de petrol din Africa, exportând în mod normal 1,49 milioane de barili pe zi, mare parte (85%) către Europa.
SURSA: Agerpres