Gaddafi deținea participații în bănci, investiții în companii și investiții în imobiliare, spune un oficial libian citat de presa străină. Astfel că nu degeaba era numit "Regele regilor". Mai mult, în cei 42 de ani cât a stat la conducerea Libiei, a controlat cele mai mari rezerve de petrol din Africa.

Estimarea vehiculată nu pare absurdă. Gaddafi putea fi desemnat cel mai bogat om din lume dacă luăm în considerare conturile bancare care i-au fost blocate de când a început revoluția libiană: 37 de miliarde de dolari au fost găsite de către americani în conturi și investiții din SUA, care au fost înghețate. Apoi, guvernele din Franța, Italia, Anglia și Germania au identificat alte 30 de miliarde de dolari, investiții și conturi de prin Europa. Deja, cele 67 de miliarde depășesc averea lui Carlos Slim, considerat a fi cel mai bogat om din lume.

La acestea se mai adaugă conturi de alte 30 de miliarde de dolari depozitate în alte părți de pe glob.

Majoritatea acestor fonduri erau plasate în instituţii guvernamentale libiene precum Banca Centrală a Libiei, Compania petrolieră libiană, ca şi în companii de investiţii precum Libya African Investment Portfolio. Muammar Gaddafi şi membrii familiei sale aveau acces la toate aceste fonduri.

Muammar Gaddafi, în vârstă de 69 de ani, a fost capturat joi în regiunea sa de origine Syrta şi a fost ucis la scurt timp după aceea, în circumstanţe neclarificate încă.