Și totuși, dacă privim retroactiv, constatăm că după doi ani și jumătate de mandat, primarul Capitalei nu s-a remaracat decât prin proiecte populiste, care mai de care mai controversate: de la excursii în Grecia pentru pensionari până la ajutoare pentru ochelari, biciclete și alte minuni. La acest capitol, trebuie să recunoaștem că doamna Firea este foarte creativă. Mai puțin, însă când vine vorba de investiții.

În tot acest timp, Bucureștiul continuă să fie singura capitală europeană care nu poate susține nicio competiție sportivă internațională din cauza lipsei unei săli performante. Traficul continuă să fie jalnic, noile autobuze cumpărate la preț astronomic se descompun, gropile sunt mai adânci ca niciodată, iar crengile cad din copaci și vara și iarna, cu sau fără ploaie înghețată. Și asta nu este tot.

Se apropie primăvara, deci primarii au nevoie de bani. Mulți bani! Un raport al Curții de Conturi arată că primăriile din București au cheltuit, 600 de milioane de Euro pentru întreținerea spațiilor verzi din 2007 până în 2014. 85 de milioane de Euro pe an, adică 234 de mii de Euro pe zi.

Scandalul declanșat de aceste cifre nu l-a speriat pe Robert Negoiță care a continuat să investească în panseluțe. De exemplu s-a decis că un milion de euro este o sumă care merită investită în flori sezoniere sau că aproape 80 de milioane de euro pentru întreținerea unor spații verzi n-ar fi așa o avere. Că doar nu dă de la el din buzunar.

Acum apar primarii la televizor, plini de tupeu, să spună că cetățenii vor fi afectați pentru că li se taie lor din fonduri. Singurele care vor suferi vor fi probabil firmele abonate la banii publici care vor trebuie să vină cu prețuri doar de cinci ori mai mari și nu de zece.

Și totuși, nemulțumirea primarilor vocali din PSD pare mai degrabă una cu iz politic-electoral. Conform unor surse politice, primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță a avut la finalul anului 2018 un excedent bugetar de 18 milioane lei, iar pentru 2019 avea alocat un buget de 1039 milioane lei, față de 660 milioane lei în 2018. Primarii se plâng că Guvernul i-a păcălit în decembrie garantându-le bani mai mulți, dar că în realitate, în ianuarie a venit adevărata bombă ascunsă până atunci și s-au trezit cu bugete mai mari, dar și cheltuieli suplimentare. Deci pe scurt, mai puțin pentru ei.

Ceea ce românii trebuie să știe totuși este că mare parte din banii administrației locale se duc în salarii și proiecte de tip panseluțe. În mod cert, războiul este acum unul pe banii publici, în care cetățeanul nu contează decât în ziua votului. Restul e cancan, vorba Gabrielei Firea.

Deci bani mai mulți pentru primării pentru ce? În mod cert nu pentru cetățeni