Astfel, conform datelor consultate de Capital, acțiunile Gabriel Resources au deschis ședința de tranzacționare de astăzi într-o scădere puternică de peste 8%, după ce s-a decis ca situl minier de la Roșia Montană să fie introdus în patrimonul UNESCO, făcând practic imposibilă orice exploatare minieră în zonă.

Compania canadiană Gabriel Resources, care deţine o concesiune minieră în zona fostelor mine romane de aur de la Roşia Montană, sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, nu a exclus lansarea unei noi acţiuni în justiţie în urma acestui demers, informează AFP.

Gabriel Resources, care deţine din 1999 o concesiune minieră în zonă, şi-a propus exploatarea în patru cariere şi utilizarea unor cantităţi mari de cianură pentru a extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Sub presiunea unei mobilizări de amploare, guvernele succesive au refuzat să emită un acord esenţial pentru lansarea lucrărilor.

Evocând o ”expropriere”, Gabriel Resources a depus în 2015 o cerere de arbitraj internaţional şi a solicitat României daune în valoare de câteva miliarde de dolari.

Cea mai mare rezervă de aur din Europa

În aşteptarea verdictului, în 2022, compania, contactată de AFP, nu a exclus lansarea unei noi acţiuni în justiţie în urma includerii sitului Roşia Montană pe lista regiunilor aflate în pericol.

Cererea de înscriere în Patrimoniul Mondial ”contravine obligaţiilor ce revin României, în temeiul tratatelor internaţionale, în relaţiile sale cu Gabriel Resources”, a declarat compania într-un comunicat emis marţi şi citat de AFP. Compania a notat că proiectul său minier ar fi ”generat profituri economice enorme” pentru România.

Fostele mine romane de aur de la Roşia Montană, incluse marţi pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, cu ocazia reuniunii anuale a Comitetului Patrimoniului Mondial, la Fuzhou, în China, reprezintă complexul minier roman ”cel mai important, mai extins şi mai variat din lume”, potrivit UNESCO.

Întinse pe şapte kilometri, aceste mine de aur datând din secolele al II-lea şi al III-lea, conţin cea mai mare rezervă de aur din Europa, scrie EFE.

La Roşia Montană au fost descoperite tăbliţe din lemn cerat conţinând texte gravate datând din aceeaşi perioadă, ce ”oferă o imagine autentică despre viaţa de zi cu zi şi practicile culturale ale acestei vechi comunităţi miniere”. Acest sit ”şi-a găsit locul pe care îl merită, după 25 de ani de eforturi” desfăşurate de societatea civilă, a declarat pentru AFP Sorin Jurca, locuitor angajat în conservarea acestei zone.

Aceste galerii sunt, însă, ”vulnerabile”, a avertizat agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a lansat un apel guvernului român să le protejeze şi ”să nu elibereze un permis de extracţie” pe teritoriul acestui sit.

Tanczos Barna: „Poate fi exploatată prin turism”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, consideră că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea turismului în zonă.

„Este o recunoaştere a valorii culturale pe care o deţinem noi, este o recunoaştere mondială, va genera un interes deosebit pe plan mondial pentru aceste valori culturale şi sper că va fi o nouă resursă, un nou început pentru această zonă, unde (…) această valoare culturală poate fi exploatată prin turism, prin activităţi care vor produce bani în zona respectivă”, a declarat ministrul marţi, în timpul unei vizite de lucru în judeţul Alba.

El le-a transmis celor nemulţumiţi că ar trebui să privească această decizie ca pe o şansă pentru locuitorii din zonă.

„Prezentarea dosarului ‘Roşia Montană’ a fost asumată la nivel guvernamental, în coaliţie, avem şi rezultatul, este un rezultat pozitiv şi mergem mai departe cu acest lucru. (…) Celor care sunt nemulţumiţi, probabil din motive de activitate economică şi de asigurare a traiului zilnic în această regiune, le spun că este o resursă nouă care trebuie exploatată raţional şi eficient, astfel încât să transformăm într-un avantaj această recunoaştere mondială a galeriilor romane de acolo”, a mai spus ministrul Mediului.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris, marţi, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16 – 31 iulie.