Romtelecom şi Cosmote România sunt controlate de grupul elen OTE, al cărui acţionar majoritar este gigantul german Deutsche Telekom. Claudia Nemat, șefa pentru operaţiunile din Europa ale Deutsche Telekom, a declarat pentru Capital, la începutul acestui an, că Romtelecom şi Cosmote vor deveni o singură companie, însă totul depinde de discuțiile cu Guvernul României. În şedinta de miercuri Guvernul a adoptat hotărârea care prevede reluarea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom prin vânzarea pachetului minoritar de acțiuni (46%) pe care Statul Român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), le deține în companie.
“Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual și al profitabilității companiei care, iar în anul 2012 a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe (ISD) şi intrări de capital bancar” se arată într-un comunicat al MSI.
Dan Nica: “Ieșirea Statului Român din acționariat este varianta viabilă”

„Este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom, însă, de data aceasta o vom duce la bun sfârșit, într-un mod profesionist și transparent și ne vom focaliza pe obținerea celor mai bune rezultate. Credem că vânzarea de acțiuni și ieșirea Statului Român din acționariat, având în vedere că investitorul privat deține majoritatea acțiunilor, este varianta viabilă, din toate punctele de vedere. În acest moment, opțiunea noastră principală de privatizare este cea legată de listarea acțiunilor la bursa din București. Consultantul selectat ne va ajuta, însă, să identificăm metoda optimă de finalizare a privatizării Romtelecom, care să permită maximizarea profitului pentru Statul Român”, a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informațională.

Acţiunea de finalizare a procesului de privatizare al Romtelecom  a demarat inițial în anul 2005. În anul 2008, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a reluat acţiunile de finalizare a privatizării Romtelecom, după publicarea H.G. 201/2008 pentru modificarea şi completarea H.G.  nr. 727 din 14 iulie 2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Societăţii Comerciale „Romtelecom”, dar acestea nu au avansat.

Situaţia financiară a Romtelecom în ultimii 3 ani relevă faptul că în anul 2010 s-a înregistrat o pierdere de 232.024.620 lei la o cifră de afaceri de 3. 027.936 160 lei, în anul 2011 pierderea se ridica la 884.642.871 lei pentru o cifră de afaceri de  2.803.772.314 lei, în timp ce în anul 2012 s-a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei.

Nikolai Beckers, director general Romtelecom şi Cosmote: "Fuziunea este la început"

Nikolai Beckers, fost director general al T-Systems Franţa, divizie a Deutsche Telekom, a preluat conducerea Cosmote România şi Romtelecom de la 1 aprilie, înlocuindu-l pe Stefanos Theocharopoulos, care ocupa aceste poziţii din ianuarie 2008, respectiv iulie 2011.

"Fuziunea este la început, nici nu s-a stabilit etapele acestui proces. Prioritatea mea este să facem cele doua companii funcţionale într-una singură şi să ofere servicii integrate fix-mobil. Pe de alta parte, modelul de business trebuie să fie eficient. Din fuziunea celor două companii trebuie să creăm cea mai potrivită companie pentru piaţa românească, să aducă un profit sustenabil acţionarilor. Dacă nu sunt eficiente, nu aveam bani pentru investiţii în noi tehnologii, şi atunci intrăm intr-o spirală negativă, care va afecta pe toată lumea – salariaţi, acţionari, clienţi", a declarat Beckers.

Orange şi Vodafone ar putea forma o alianţă

Şefii Orange şi Vodafone iau în considerare dezvoltarea în comun a reţelelor de comunicaţii în încercare a economisi milioane de euro. La nivel european cele două grupuri au mai colaborat în trecut dezvoltând împreună în Spania o parte din reţeaua 3G şi 2G.

Vittorio Colao, CEO-ul Vodafone Group, prezent la lansarea primei reţele 4G din România, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, declara că: “o ţară ca România nu poate avea patru reţele naţionale diferite de telefonie mobilă şi trei reţele de comunicaţii fixe. Sunt bani irosiţi. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe beneficiile pe care le obţinem din investiţiile noastre”.