Noua companie formată, LafargeHolcim, urmează să devină numărul unu mondial în producţia de ciment, betoane şi agregate, devansându-şi competitorii HeidelbergCement şi Cemex. Vânzările cumulate pro forma ale Lafarge şi Holcim se ridică la circa32 mld. euro, iar EBITDA se aproximativ 6,5 mld. euro.

LafargeHolcim va derula o optimizare strategică a portofoliului, printr-o proces de dezinvestiri pentru a îndeplini cerinţele de reglementare. Capacităţile de producţie ale noului grup urmează a fi repartizate în 90 de ţări de pe toate continentele, cel mai echilibrat şi mai diversificat portofoliu de active din industrie. Nicio ţară nu va reprezenta mai mult de circa 10% din vânzările combinate ale noului grup.

LafargeHolcim va fi cotată la bursele de valori SIX din Zurich şi Euronext Paris şi va continua să îşi aibă sediul în Elveţia, urmând să se supună regulilor locale de guvernanţă, cu un Consiliu de Administraţie alcătuit dintr-un număr egal de administratori atât din Lafarge, cât şi din Holcim. Preşedintele noului Consiliu de Administraţie va fi Wolfgang Reitzle. Bruno Lafont, preşedinte şi CEO al Lafarge, va deveni CEO al noului grup şi membru al Consiliului de Administraţie. Thomas Aebischer, CFO Holcim, va deveni CFO al noului grup. Jean-Jacques Gauthier, CFO actual al Lafarge, va deveni Chief Integration Officer al noului grup. Bernard Fontana, CEO Holcim, va rămâne la conducerea Holcim până la finalizarea tranzacţiei şi va co-prezida comitetul de integrare.

LafargeHolcim preconizează sinergii incrementale de 1,4 mld. euro pe an, după o perioadă de trei ani, o treime urmând să fie realizate în primul an; un nivel al EBITDA de 1 mld. euro prin valorificarea celor mai bune practici, prin noua dimensiune a organizaţiei şi prin utilizarea combinată a produselor şi soluţiilor inovatoare; economii financiare de 200 mil. euro şi optimizarea investiţiilor de capital în valoare de 200 mil. euro.

Fuziunea va fi structurată ca o ofertă publică iniţiată de Holcim pentru toate acţiunile emise şi aflate în circulaţie ale Lafarge, pe baza unui raport de schimb 1 la 1, cu un acord de egalizare a dividendului pe acţiune între momentul anunţului şi momentul finalizării tranzacţiei. Fiecare acţionar Lafarge care îşi licitează acţiunile în cadrul ofertei de schimb ar primi un număr echivalent de acţiuni nou emise în cadrul Holcim. Oferta ar fi condiţionată de obţinerea de către Holcim a cel puţin 2/3 din acţiuni şi din drepturile de vot ale Lafarge, pe o bază complet diluată.

Fuziunea propusă este condiţionată, printre altele, de semnarea documentaţiei definitive, aprobarea acţionarilor Holcim şi obţinerea autorizaţiilor reglementare şi a altor aprobări care se impun în astfel de cazuri. Se preconizează că tranzacţia va fi încheiată până la finalul primului semestru din 2015, sub rezerva obţinerii aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare.

Oferta de schimb ar urma să fie depusă la Autorité des Marchés Financiers (AMF) după obţinerea aprobărilor reglementare relevante şi s-ar supune avizării de către AMF în Franţa. Oferta de schimb nu va fi deschisă publicului în Statele Unite ale Americii sau în orice altă jurisdicţie, în afara Franţei,  unde deschiderea ofertei trebuie autorizată.

Thomas Schmidheiny, GBL şi NNS Holding Sarl au încheiat acorduri pentru oferirea de asistenţă în realizarea acestei operaţiuni.