Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a oferit mai multe informații. Până miercuri seară, la ora 23:00, este în vigoare un Cod galben pentru sud-estul țării, unde sunt prognozate averse torențiale, intensificări ale vântului cu rafale între 50 și 70 km/h, în special în nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul Moldovei și zona Carpaților de Curbură.
ANM anunță instabilitate atmosferică în România
Cantitățile de precipitații pot ajunge la 15-25 l/mp, iar local chiar la 30-50 l/mp. În aceste zone sunt posibile vijelii și căderi de grindină.
Informarea meteorologică se prelungește până vineri dimineață, la ora 10:00, perioadă în care instabilitatea atmosferică va afecta toate regiunile țării.
Se așteaptă averse torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 40-50 km/h, cantități mari de apă într-un interval scurt de timp și, din nou, vijelii și grindină.
„Până în această seară, la ora 23:00, rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de Cod galben, de această dată valabilă pentru partea de sud-est a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi accentuate.
Vorbim de averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului, având în vedere rafalele de 50-70km/h în special în nordul Dobrogei, partea de nord-est a Munteniei, dar și sudul Moldovei și zona Carpaților de curbură, iar cantitățile de apă pot cumula valori de 15-25l/m², la nivel local 30-50l/m²”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Din punct de vedere termic, vremea intră într-un proces de răcire accentuată. Dacă în sudul și sud-estul țării se mai înregistrau miercuri temperaturi de 20-25°C (25°C la Mangalia, 22-23°C în Capitală), în nord valorile erau deja semnificativ mai scăzute, între 10 și 15°C.
Pe finalul săptămânii, în special sâmbătă și duminică, se estimează temperaturi maxime de 10-19°C la nivel național, iar minimele nocturne ar putea coborî sub zero grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la -1 sau chiar -2°C.
„Este posibil să consemnăm din nou și vijelii și grindină, iar până vineri dimineață, la ora 10:00 rămâne în vigoare informarea meteorologică, pentru că în toate regiunile vor fi de interes fenomenele de instabilitate atmosferică, caracterizate, așa cum menționam deja, prin averse torențiale, rafale de 40-50km/h, cantități de apă pe secvențe scurte de timp, care pot depăși 20-40l/m² vijelii și grindină, iar din punct de vedere termic o vreme în răcire de la o zi la alta.
Dacă astăzi mai contăm pe valori de până la 20-25°C, așa cum înregistrăm și la această oră în partea de sud-sud-est a țării, cu 25° la Mangalia, 22 – 23 în Capitală, în jumătatea de nord valorile se situează între 10 până la 15°, iar la acest final de săptămână, mai ales începând de sâmbătă și duminică, contăm pe o vreme mai rece, având în vedere ecartul valorilor de temperaturi între 10 până la cel mult 19°C, chiar și minimele, posibil negative în zonele depresionare din estul Transilvaniei, spre minus unu -2°C”, a conchis Elena Mateescu.

România se confruntă cu o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată
România se confruntă cu o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, însoțită de o răcire treptată a vremii în aproape toate regiunile. Manifestările specifice instabilității includ înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și, local, grindină, în special în sud-est, centru și la munte.
În nordul Carpaților Orientali, la altitudini mari, sunt prognozate precipitații sub formă de lapoviță. Cantitățile de apă pot depăși 15 l/mp pe spații restrânse, iar vântul va avea intensificări în timpul ploilor. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 6 și 13 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral. Pe alocuri, se vor înregistra condiții de ceață.
Vremea se menține instabilă în ziua de joi
Joi, vremea se menține instabilă, cu temperaturi în scădere față de ziua anterioară. Aversele și descărcările electrice vor fi frecvente în vest, sud-vest, centru și la munte, iar noaptea se vor extinde în estul țării. În zona montană înaltă vor apărea precipitații mixte.
Pe arii restrânse se vor înregistra cantități importante de apă (30–40 l/mp) și există riscul de grindină. Temperaturile maxime vor varia între 12 și 22 de grade, iar cele minime între 3 și 14 grade. În Capitală, cerul va deveni mai înnorat spre seară, când se vor semnala averse și descărcări electrice. Maxima va fi între 19 și 21 de grade, iar minima între 10 și 12 grade.
Temperaturile vor scădea și mai mult vineri
Vineri, temperaturile vor scădea și mai mult, vremea devenind rece în nordul, centrul și estul țării. Ploile vor fi mai frecvente în est ziua și în sud, sud-est și la munte noaptea. Precipitațiile mixte vor fi prezente la munte, iar grindina este posibilă pe arii restrânse.
Maximele vor fi cuprinse între 11 și 21 de grade, iar minimele între 2 și 11 grade. În București, ploi și descărcări electrice sunt așteptate în a doua parte a zilei, cu temperaturi între 20–22 de grade la amiază și 8–9 grade noaptea.
Sâmbătă se anunță o scădere accentuată a temperaturilor
Sâmbătă, se anunță o scădere accentuată a temperaturilor, în special în sud și est, unde vremea va deveni deosebit de rece. Vor predomina ploile în sud, centru și est, iar la munte vor cădea precipitații mixte. Izolat, cantitățile de apă pot fi importante, conform ANM.
Temperaturile maxime se vor încadra între 10 și 19 grade, iar cele minime între -1 și 10 grade. În București, cerul va fi mai mult noros, cu ploi în prima parte a zilei. Maxima nu va depăși 11–12 grade, iar minima va fi între 5 și 8 grade.
Vremea rămâne rece în ziua de duminică
Duminică, vremea rămâne rece pentru această perioadă. Se vor semnala averse, descărcări electrice și grindină în mai multe regiuni. La altitudini mari, vor fi precipitații mixte. Temperaturile maxime vor varia între 12 și 19 grade, iar cele minime între 3 și 10 grade.
În Capitală, temperatura va crește ușor față de ziua precedentă, dar va rămâne sub normalul sezonier, cu o maximă de 17–18 grade și o minimă de 7–9 grade. Cerul va fi temporar noros, cu ploi trecătoare.
Pentru luni, marți și miercuri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că vremea se va menține rece în toată țara, cu valori termice sub media climatologică. Probabilitatea de ploi va fi ridicată în majoritatea regiunilor. În București, prognoza indică o continuare a regimului termic sub normal, cu șanse mari de precipitații.