Furtuna din Afganistan. Ce va fi acum? Prăbușirea Afganistanului nu pierde din viteză și situația devine tot mai încurcată. Situația din Afganistan, unde talibanii au preluat controlul într-o manieră mai puternică decât în 2001, așterne în fața ochilor evenimente nemaivăzute pe cinci fronturi vitale.

Primul este lupta dintre jihadiști pentru controlul Kabulului. Această situație va mări ritmul în rândul grupurilor. Am început deja să vedem primele semne.

Furtuna din Afganistan. China și Rusia profită

În al doilea rând, s-a ivit ocazia pentru China și Rusia să schimbe în favoarea lor echilibrele în Asia. Este clar că regiunea nu este și nu va deveni „Lacul Pacific” al Americii. America nu este „o țară esențială” pentru stabilitatea în Asia-Pacific, așa cum se susținea din 1945.

Dimpotrivă, a afișat un profil complet opus. Iar Beijingul și Moscova încearcă demult să transforme într-un combustibil pentru propriile interese greșelile făcute de SUA la Kabul.

În teren se va naște competiția Rusia – China. Războiul economic al Chinei, care poartă numele O Centură, Un Drum, și războiul geo-militar al Rusiei din Asia Centrală.

Numai că ambele procese vor reduce influența Statelor Unite la cel mai scăzut nivel, cu condiția să fie implicate Turcia, Iran și Pakistan, și vor genera o zonă de interese strategice. Și nu este clar dacă SUA, a căror imagine a avut de suferit în urma retragerii din Afganistan, vor găsi o zonă de compensare în Marea Chinei…

Un al treilea aspect este nevoia Statelor Unite de a câștiga, de urgență, prestigiu și autoritate după ce au avut de suferit în urma deciziei lui Joe Biden de a se retrage din Afganistan. Aceasta este cea mai urgentă situație din punctul de vedere al SUA.

Pare dificil ca America să ascundă efectele retragerii militarilor din Afganistan printr-o decizie pripită. Dacă Biden nu s-ar fi grăbit atât de tare iar precursorul său, Trump, nu ar fi negociat un acord slab care să permită revenirea talibanilor la putere, acest dezastru ar fi putut să nu mai aibă loc.

Nota o au de plătit afganii, SUA, aliații, Turcia, vecinii Afganistanului, arată Çetiner Çetin în HABERTÜRK.

Urgența problemei terorismului și a refugiaților

În al patrulea rând, este vorba de urgența problemei terorismului și a refugiaților, care ne afectează și pe noi, în „relația strategică cu Europa”. În acest proces, nu este posibil ca SUA să nesocotească Turcia.

Cel de al cincilea punct și care, după părerea mea, ne interesează cel mai mult este extinderea funcției Turciei, Pakistanului și Qatarului în lumea musulmană. Între ecuațiile regionale, relația Turcia-Pakistan a câștigat importanță în Azerbaidjan, iar relația Turcia-Qatar a devenit importantă în Libia.

Chiar dacă Turcia își suspendă temporar zborurile către Kabul, președintele Erdoğan a spus că țara sa va depune toate eforturile pentru a stabiliza Afganistanul.

Turcia își dorește acest lucru pentru că așa ar putea reprezenta un echilibru de forțe între Pakistan, Iran, China și Rusia și ar putea sta în centrul Marelui Joc pe principalele rute comerciale.

Rămâne de văzut cum va fi gestionat aeroportul din Kabul. Chiar dacă aeroportul joacă un rol cheie în Asia Centrală dacă privim din punct de vedere strategic, riscurile sunt foarte mari.

Sursă foto: captură video ABC News.