Partidul Național Liberal va depune o moțiune simplă pentru demiterea ministrului de interne și va iniția procedura de constituire a unei comisii parlamentare pentru evenimentele de la protestul din 10 august.

”Convocată de către Partidul Național Liberal la Comisia de apărare din Senat, prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, a făcut o declarație cutremurătoare despre intervenția forțelor de ordine în Piața Victoriei în data de 10 august. Prefectul Capitalei a afirmat că a semnat ordinul de evacuare al manifestanților din Piața Victoriei după ora 24, adică în data de 11 august, în condițiile în care purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a susținut că a primit acest ordin în data de 10 august, la ora 23.11”, se arată într-un comunicat de presă al PNL, citat de Știripesurse.ro.

Potrivit documentului, declarațiile Speranței Cliseru sunt foarte grave pentru că înseamnă că jandarmii au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților fără ordin semnat de prefectul Capitalei așa cum prevede legea.

”Jandarmeria trebuie să răspundă acum fără echivoc la ordinul cui au acționat în seara zilei de 10 august pentru reprimarea violentă a protestelor dacă nu aveau un ordin scris de la prefectul Capitalei? Este tot mai clar pentru toată lumea că acțiunea în forță a jandarmilor a fost coordonată de la ministerul Afacerilor Interne unde, pe tot parcursul operațiunii, s-a aflat ministrul Carmen Dan. Oricât ar încerca marionetele lui Liviu Dragnea din guvernul României să mușamalizeze intervenția brutală a forțelor de ordine din 10 august, cei implicați în această operațiune se încurcă în explicații și minciuni care nu pot acoperi un adevăr extrem de simplu: reprimarea protestelor a fost coordonată de ministrul de Interne la ordinele lui Liviu Dragnea. Partidul Național Liberal va continua să cheme la audieri pe toți cei responsabili în comisiile de specialitate ale Parlamentului până la aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați. Iar la începutul sesiunii parlamentare, PNL va depune o moțiune simplă pentru demiterea ministrul Carmen Dan și va iniția procedura de constituire a unei comisii parlamentare”, se mai arată în comunicatul liberalilor.

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat, luni, că în timpul protestelor din 10 august nu s-a aflat în centrul mobil de comandă, ci ”într-o clădire din clădirile care aparțin de guvern”, spunând că ordinul de evacuare a pieței a fost dat după miezul nopții.

”Violențele care necesitau restabilirea ordinii publice s-au întâmplat mult mai târziu, când s-a dat foc la fel de fel de elemente de mobilier urban Nu are importanță unde erau. (Ordinul – n.r.) Era de restabilirea ordinii publice. Nu putea să eliberăm un spațiu și pe străzi să se întâmple acte de vandalism sau de terorism. Cred că era după 12 noaptea (când am semnat ordinul – n.r.). (…) Nu știu ce spune MAI și eu spun ce spun eu”, a spus Speranța Cliseru.

Ea a mai spus că a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice pe baza informațiilor de la Jandarmerie.

Declarațiile prefectului vin în contextul în care jandarmii au susținut că au primit ordin din partea Speranței Cliseru la ora 23.11.