"Sunt numai trei pompe de acest fel în lume, dintre care două sunt potrivite pentru această activitate, aşa că trebuie să ajungă acolo cât mai curând posibil", a declarat Ashmore într-un interviu acordat joi.

Pompa de beton a fost mutată miercuri din Aiken County la o instalaţie din Hanahan, S.C. pentru modificări minore şi va fi transportată la aeroportul internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta, unde va fi îmbarcată la bordul celui mai mare avion cargo din lume, Antonov 225, de fabricaţie rusă, cu destinaţia Tokyo.
Mutarea utilajului la Atlanta, a adăugat el, va necesita permis special de deplasare de la Ministerul Transporturilor din statul american Georgia din cauza greutăţii echipamentului. Dacă totul merge bine, pompa de beton va fi în drum spre Japonia săptămâna viitoare.

Potrivit site-ului grupului german Putzmeister, patru pompe mai mici fabricate de grupul german funcţionează deja şi pompează apă la Fukushima pe reactoarele supraîncălzite. Iniţial, pompa din Savannah River Site şi cea de 70 de metri aflată pe un şantier din California, vor fi folosite pentru pomparea apei şi după aceea vor fi folosite pentru beton.

"Înţelegerea noastră este că se pregătesc să treacă la faza următoare şi va fi necesar mult beton", a afirmat Ashmore. Utilajul grupului german Putzmeister a mai fost folosit în anii ’80, când a fost necesară o cantitate uriaşă de beton pentru a îngropa miezul topit al reactorului de la Cernobâl.

În afară de echipamentul care se află acum la Fukushima şi cele două pompe de 70 de metri care vor fi aduse din SUA, un contractor din Vietnam a renunţat la o pompă de 58 de metri ca să poată fi adusă în Japonia. Alte două pompe de 62 de metri, din Germania, au fost îmbarcate miercuri pentru a fi transportate la Tokyo.

Ashmore a afirmat că oficialii au notificat deja Shaw AREVA MOX Services că pompa este transportată şi nu va fi returnată deoarece va fi contaminată de radiaţii. Mai există şi o a treia pompă de 70 de metri fabricată de grupul Putzmeister, care se află în SUA, dar care nu este într-o stare care să facă uşor transportul utilajului spre Japonia.
SURSA: Agerpres