Alegeri prezidențiale 2025. De ce ar trebui George Simion să participe la o dezbatere cu Nicușor Dan

Alegeri prezidențiale 2025. Nicușor Dan și George Simion se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 18 mai. Confruntarea se anunță una intensă, fiind descrisă de mulți drept decisivă între orientarea proeuropeană și discursul suveranist.

Una dintre întrebările majore care persistă în spațiul public este dacă George Simion va accepta o dezbatere televizată alături de Nicușor Dan, mai ales în contextul în care a evitat participarea la confruntările din primul tur, refuzând să-și expună ideile în dialog cu ceilalți candidați.

Dacă în primul tur strategia lui George Simion de a evita aparițiile publice și confruntările directe s-a dovedit eficientă, acesta obținând 40% din voturile alegătorilor prezenți la urne, situația ar putea fi cu totul diferită în turul al doilea. Așteptările electoratului cresc, iar presiunea pentru o dezbatere clară și transparentă devine tot mai mare.

Întrebat dacă evitarea unei confruntări directe cu Nicușor Dan, așa cum a procedat până la data de 4 mai, reprezintă o strategie avantajoasă pentru George Simion înainte de turul al doilea, analistul Ștefureac a declarat că, în acest moment, liderul AUR ar trebui să accepte o discuție argumentată și deschisă, în fața întregii țări, alături de candidatul independent.

„În primul tur a fost o strategie relativ firească, dar pentru turul doi e nevoit să participe la o dezbatere. Voturile nu vor mai cădea din ceruri, din zestrea domnului Georgescu.

Pentru turul doi trebuie să atragă realmente alegători care altfel nu rezonează cu domnia sa și dezbaterile sunt mai mult decât necesare, ar asigura și legitimitatea viitorului președinte și ne-ar permite tuturor să votăm un președinte în cunoștință de cauză.

George Simion votat, pur și simplu, în orb, fără să îl vedem într-o astfel de confruntare va fi un președinte cu o legitimitate mai mică și, evident, cu o putere mai mică”, a declarat Ștefureac pentru Fanatik.

Nicușor Dan
Nicușor Dan / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Negocieri pentru a atrage sprijinul electoratului

În orele care au urmat anunțării rezultatelor oficiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale, scena politică a fost cuprinsă de o efervescență de scenarii și calcule strategice. Așa cum era de anticipat, cei doi candidați rămași în cursă au început negocierile pentru a atrage sprijinul electoratului care nu i-a susținut în primul tur, dar care va fi esențial pentru obținerea unei victorii clare în turul decisiv.

Potrivit analizei realizate de Remus Ștefureac, directorul INSCOP, miza decisivă a turului al doilea nu mai ține neapărat de mobilizarea bazinelor electorale deja consacrate. De această dată, cheia alegerilor prezidențiale ar putea sta, surprinzător, în rândul celor aproximativ 47% dintre români care au ales să nu se prezinte la urne în primul tur.

Remus Ștefureac subliniază că o creștere semnificativă a prezenței la vot în turul al doilea ar putea reprezenta un avantaj important pentru Nicușor Dan, care a obținut 20% din voturi în primul tur, în comparație cu cele 40% acumulate de George Simion. Deși Simion pornește cu prima șansă datorită scorului său solid, nimic nu este decis definitiv, iar rezultatul final rămâne deschis.

„În acest moment e foarte greu, e foarte dificil pentru dânsul. Cea mai bună variantă sau, mă rog, cea mai bună perspectivă ar fi aceea de creștere semnificativă a prezenței la vot, adică alegători noi, care nu s-au pronunțat, care pot fi îngrijorați de consecințele inevitabil grave pentru țara noastră, cel puțin din punct de vedere economic, diminuarea activelor țării, poate chiar plecarea unor investitori, sigur, afectarea cursului valutar, toate efectele economice ale unui asemenea derapaj politic ar putea îngrijora.

De aici ar putea fi o prezență mai mare. Am avut o prezență de 53% în ziua de ieri. O eventuală creștere a masei, un peste 60% ar putea duce la o echilibrare a acestei curse. Până la acel moment, este o cursă dezechilibrată, inegală. Un George Simion care intră în turul doi cu un scor dublu față de competitorul său și, judecând teoretic, după evaluările anterioare turului întâi, lucrurile se pot schimba.

Are capacitatea de a genera o coaliție de alegători ceva mai largă, dincolo de propriul său bazin. Ne putem uita la ceilalți candidați, ai căror alegători ar putea să rezoneze cu mesajele domnului Simion. Mă refer la o parte din electoratul lui Victor Ponta, o parte din votanții PSD care au votat cu Crin Antonescu, aceștia ar putea fi tentați să voteze pentru George Simion.

Singura variantă pentru Nicușor Dan ar fi creșterea prezenței la vot. Până la urmă, va fi o bătălie pentru mințile și inimile românilor, care se va concentra pe fricile și temerile intense. Și domnul Simion apelează la astfel de mesaje, la fel și domnul Nicușor Dan”, a declarat el.