De la 1 iulie 2014, conform proiectului amintit, toţi furnizorii de Internet vor trebui să instaleze în reţelele lor echipamente speciale pentru înregistrarea şi stocarea traficului pe Internet pentru o perioadă de 12 de ore, iar forţele de securitate vor avea acces direct la aceste înregistrări.

Documentul urmează să fie avizat de Ministerul Justiţiei rus şi este de aşteptat să intre în vigoare până la sfârşitul acestui an.

"Sub control vor fi numerele de telefon, adrese IP, numele de cont şi adresele de e-mail ale utilizatorilor de ICQ şi de reţele sociale", relevă RIA Novosti, citând cotidianul Kommersant.

Operatorii de comunicaţii susţin însă că unele dispoziţii ale acestui proiect contravin Constituţiei, deoarece presupun colectarea şi stocarea de date înainte de o decizie judecătorească. Astfel, în opinia unor activişti din domeniul drepturilor omului din Rusia, FSB doreşte să devină ceva similar cu mult blamata Agenţie Naţională de Securitate americană (NSA), în urma dezvăluirilor făcute de ex-consultantul CIA Edward Snowden despre amploarea supravegherii electronice în SUA şi în restul lumii.
Mai mult, spun aceştia, o serie de prevederi ‘încalcă drepturi garantate de Constituţia Federaţiei Ruse’, cum ar fi dreptul la intimitate.
Sursa: Agerpres