Internetul reprezinta o noua era i domeniul publicitatii si comertului. Cum era de asteptat, au aparut companii de publicitate care introduc metode si concepte noi i acest domeniu. Modalitatile nelimitate de promovare pe Internet au creat si o sumedenie de posibilitati de cistig pentru cei care nu au altceva de facut decit sa stea zilnic i fata ecranului, navigind. Sunt companii care platesc un detinator de site numai pentru ca acesta ataseaza un banner al unei firme pe site-ul propriu. Alte companii prefera sa plateasca utilizatorii numai pentru ca acestia citesc mail-urile publicitare.
Totul decurge i litera legii. Utilizatorul dornic sa faca un ban cinstit numai impodobind site-ul sau cu un banner sau pur si simplu navigind nu trebuie decit sa se iscrie la unul dintre aceste site-uri comerciale. Formalitatile dureaza doar citeva clipe.
Cum majoritatea magazinelor virtuale cu nume „greu” au icetat sa mai trimita produse comandate pentru Rominia din cauza numarului mare de cumparatori cu carti de credite folosite fraudulos, majoritatea „baietilor buni” s-au orientat catre alte metode de a face bani. Una dintre cele mai uzitate metode ale momentului se numeste „affiliate” si este, practic, o afiliere a site-ului personal la una dintre companiile specializate i promovarea pe Internet. Acestea platesc detinatorul site-ului care a ales sa se afilieze si sa ataseze un spot publicitar proportional cu numarul de click-uri de pe bannerul promotional pus pe site. Banii sunt trimisi sub forma de cecuri, prin posta.
Pina aici totul decurge firesc si legal, isa rominii au descoperit cum se poate fura si prin aceasta metoda, facind ceva bani tot cu ajutorul cartilor de credit folosite fraudulos. Doritorul de a scoate fara munca ceva bani din Internet se afiliaza la mai multe site-uri, preferate fiind site-urile comerciale care vind diferite produse si sunt dispuse sa acorde un procentaj din vinzari acelora care aduc cumparatori pentru produsele expuse. Mai exact, acesta pune un link de la site-urile comerciale pe site-ul sau, urmind ca apoi sa primeasca un procentaj din vinzarile realizate prin intermediul sau.
Site-ul preferat de romini pentru afiliere este LinkShare.com, mai ales pentru ca aici sunt acceptati si „parteneri” din Europa de Est. Dar mai exista ica o sumedenie de astfel de site-uri comerciale pe Internet.
„Am cistigat aproape 2.000 USD itr-o luna”
„Dupa ce ai pus link-urile pe site-ul tau, te apuci frumos sa dai click pe ele. Acestea te duc la site-uri de vinzari de diverse chestii si te apuci sa cumperi cu carti de credit false. De unde procuri aceste carti de credit? E grija fiecaruia sa-si faca rost… si nu e foarte dificil. Astfel, faci cumparaturi de cit de mult poti, cu adrese de livrare aiurea, caci nu te intereseaza sa primesti produsele, ci de data asta doar procentajul din vinzari, ca doar esti „affiliate”… nu?”, ne explica Marius, din Oradea.
Astfel, la sfirsitul lunii vine un cec cu suma rezultata din procentaj de vinzari realizate de pe site-ul „partenerului” romin care este bagat lejer itr-o banca autohtona si, apoi, icasat.
„Cel mai mult am scos aproape 2.000 de dolari itr-o luna. Dar trebuie sa ai si cap, pentru ca daca cei cu care esti „affiliate” au cea mai mica banuiala ca este un fals, itrerup imediat tranzactia. De exemplu, daca esti destul de neatent sa faci toate cumparaturile de pe acelasi calculator, acestia isi dau seama identificind IP-ul calculatorului (identitatea i retea a unui computer) si anuleaza cecul”, ne mai explica afaceristul din Oradea.
Riscul la fraude de sume mai mari de 2.000 este ca intra sub incidenta Interpolului – lucru stiut chiar si de cei care fura, ca pagubasii nu se deranjeaza pentru sume mai mici – si de aceea, majoritatea celor care se ocupa cu astfel de afaceri prefera sa dea „tunuri” de o luna, iar apoi sa construiasca un alt site si sa faca o alta afiliere, pentru ca oficialitatile romine nu pot le atinge nici macar un fir de par.
Site-urile comerciale au impinzit Internetul
„Odata am dat de site-ul unui american care fabricase un software pentru dresaj de pisici. El spunea pe site ca este dispus sa cedeze 50% din valoarea produsului celui care reuseste sa-l vinda. Mai exact, la fiecare produs vindut cistigam jumatate din valoare. Normal ca am cumparat cu carduri false i draci, de pe site-ul meu cu care ma afiliasem.”, se confeseaza Florin, un tinar pe care l-am gasit itr-un icafe din Bucuresti. „Cind si-au dat seama ca este o frauda (chargeback-uri) printre comenzi, mi-au trimis un mail i care ma avertizau ca vor opri suma echivalenta cu frauda din vinzarile viitoare. Normal ca nu am mai facut comenzi acolo, oricum, cistigasem destul.”, ne mai spune Florin.
Desi este usor de furat prin aceasta metoda si foarte sigur, Internetul este zilnic imbogatit cu site-uri comerciale care prefera afilieri. Pentru cei care vor sa isi vinda produsele sau serviciile, aceasta metoda este cit se poate de lejera si aproape gratis, mai ales ca cei care se afiliaza accepta, practic, sa aduca o mare parte din cumparatori, tot gratis. Site-urile care platesc pentru navigarea pe Internet sau pentru email-urile pe care le trimit actioneaza ca intermediari itre cei care cumpara spatiile publicitatre pentru a-si promova produsele, pe de o parte, si cei carora li se adreseaza oferta, pe de alta parte. Mai simplu, majoriatea companiilor care primesc bani de la cei ce vor sa isi promoveze produsele pe site-urile lor prefera sa renunte la o parte din banii cistigati, cedindu-i i favoarea acelora care se iscriu i baza de date ca potentiali clienti. Este adevarat ca asa nu se cistiga la fel de mult ca atunci cind cumperi cu carduri false, dar un venit de aproximativ 50 de dolari pe luna se poate asigura numai iscriindu-te pe site-urile ce poarta hram de „affiliate”.
Desi acesta modalitate de promovare poate fi privita ca o afacere profitabila si legala atit pentru companiile de publicitate, cit si pentru aceia care sunt dispusi sa-si promoveze aceste site-uri, se pare ca o a treia categorie stie sa profite din plin la umbra faptului ca legea romina nu-i poate atinge.    

Site-uri de unde se pot cistiga bani fara munca, navigind
www.sendmoreinfo.com – Cistigati bani primind emailuri
www.pay4mail.com – Cistigati bani primind emailuri
www.bigreferral.com – Cistigati bani primind emailuri
www.addbonus.com – Cistigati bani primind emailuri
www.targetshop.com – Alte link-uri
www.one-and-only.com – Matrimoniale online. Aici poti gasi prieteni iscrisi din toata lumea si chiar pe strada ta !
www.sharkhunt.com – Aici sunteti platiti pentru surf
www.magazines.com – Comandati reviste online-unele gratuite !
www.sixfiguresincome.com – Venituri de 6 cifre !
www.bepaid.com – Aici sunteti platiti pentru surf
www.themail.com – Cistigati bani primind emailuri
www.kosoma.com – Comandati propriul calculator
www.ants.com – Lucrati acasa
pentru firme straine