“Mi se pare că nu doar producătorii, ci şi transportatorii şi distribuitorii de energie vor fi afectaţi. Acesta este un semn prost pentru piaţă. În mod cert va influenţa investiţiile noastre în sectorul de distribuţie, va trebui să le reducem”, a afirmat şeful ACUE, Frank Hajdinjak, CEO-ul E.ON România, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte noile taxe introduse în sectorul energetic, acesta a precizat că ar putea afecta cashflow-ul companiilor însă nu ar urma să se reflecte în tarifele finale.  ‘Nu pare să se reflecte în tarifele finale, ceea ce mi se pare un proces normal, că toate taxele au fost deja aprobate. Dacă toate aceste taxe sunt înglobate, noi suntem de acord, dacă nu, aşa cum am spus, are un efect asupra cash flowului şi dacă acesta se reduce, ne va afecta şi investiţiile. Ceea ce e o notă proastă pentru România’, a adăugat acesta.

Taxa pe monopolul natural va fi aplicată operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan de la 1 februarie 2013 şi va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei în 2013 şi 295,7 milioane lei în 2014, potrivit proiectului de Ordonanţă de Guvern privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat publicat, luni, de Ministerul Finanţelor Publice.  Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale. Taxa suplimentară va fi inclusă în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică până la data de 31 decembrie 2014.

Taxa asupra veniturilor suplimentare rezultate din vânzarea gazelor naturale ce va fi plătită de operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale va avea o cotă de 60% din baza de calcul şi se va aplica tot din februarie 2013 până în decembrie 2014. Aceasta vizează operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.

Sursa: Agerpres