‘Prima dintre aceste condiţii este implementarea de reforme – reforme economice ca orice ţară care are drept scop aderarea la Uniunea Europeană, însă de asemenea reforme politice, instituţionale, reforme care se referă la statul de drept’, a declarat Francois Hollande în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele sloven, Borut Pahor.

‘Cea de-a doua condiţie, pe care întreaga regiune trebuie să o îndeplinească, este reconcilierea, este cooperarea regională’, a adăugat preşedintele francez, în condiţiile în care relaţiile între unele dintre aceste ţări rămân tensionate în urma conflictelor din anii ’90.

‘În cazul în care neînţelegerile nu sunt soluţionate, dacă nu este găsită stabilitatea, dacă securitatea nu este garantată, nu poate exista nicio integrare în Europa’, a insistat el.

‘Există încă aspecte care necesită vigilenţa şi preocuparea noastră. Însă ceea ce am venit aici să le spun celor opt şefi de stat este că Franţa este alături de ei pe calea integrării Balcanilor în Uniunea Europeană’, a mai spus şeful statului francez.

Francois Hollande este invitat de onoare la acest summit informal fără precedent al şefilor de stat din ţările din Balcanii occidentali, organizat la iniţiativa preşedintelui sloven, Borut Pahor, şi a preşedintelui croat, Ivo Josipovic, Slovenia şi Croaţia fiind singurele două ţări din fosta Iugoslavie care au devenit membre ale Uniunii Europene, prima în 2004, a doua la 1 iulie a.c.

Şefii de stat din Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Macedonia, precum şi preşedintele Kosovo, au răspuns pozitiv invitaţiei sloveno-croate, alături de şeful de stat albanez, Bujar Nishani.

SURSA: Agerpres